1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen Yrittäjien pääekonomisti: Syksy tuo irtisanomisia mittavissa määrin

Hallitus pyrkii varautumaan työttömyyden kasvuun. Työllisyystoimista keskusteltiin tiistaina A-studiossa.

Lomautukset ja irtisanomiset
Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen
Työllisyydestä keskustelivat työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Työttömien määrä kasvaa ja yhä useampi yhtiö ajautuu yt-neuvotteluihin. Finnair kertoi vähentävänsä jopa tuhat työpaikkaa ja Viking Line ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut syyskuussa.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen uskoo irtisanomisten jatkuvan myös syksyllä.

– Syksy tuo varmasti irtisanomisia aika mittavissa määrin, Kuismanen totesi A-studiossa.

Isojen yritysten irtisanomisilla on Kuismasen mukaan aina myös laajempia vaikutuksia. Kysynnän laskeminen alihankintaketjuissa ja ympäröivässä toiminnassa vaikuttavat koko talouteen.

– Kyllä nämä ovat työmarkkinoiden toiminnan ja työmarkkina-asioiden kannalta vakavia asioita.

Uusia töitä irtisanotuille työntekijöille

Työministeri Tuula Haatainen pitää tärkeänä auttaa irtisanottuja työntekijöitä jo varhaisessa vaiheessa työllistymään uudelleen. Prosessissa tulisi olla TE-toimiston kanssa mukana jo ennen irtisanomisen tapahtumista.

– Käydään työntekijöiden kanssa kartoitus läpi, mikä heidän osaamisensa on, mitä täydennystä tarvitaan, ja sitten myös yhdessä etsitään sitä uutta työtä, että nämä ihmiset eivät tippuisi työttömyyteen tässä välillä, Haatainen totesi.

Kuismasen mukaan on erinomaista, että irtisanomisiin reagoidaan nopeasti, mutta näkee toimet riittämättöminä.

– Tämähän on vähän sellaista laastaritoimintaa. Kun näitä tulee paljon, ei virkakunta ja hallinto pysty jokaista auttamaan, Kuismanen sanoi.

Kuismanen katsoo rakenteellisten tekijöiden olevan ylivoimaisesti tärkeämpiä, jotta markkinamekanismi auttaisi ihmisiä töihin. Ihmisen joutuessa työttömäksi kannustinten pitäisi olla sellaisia, että aktiiviseen työnhakuun siirrytään heti.

Hallitus varautuu työttömyyden kasvuun

Haataisen mukaan työttömäksi jääneille tulee tarjota uusia polkuja koulutuksen ja tukitoimien kautta. Ennen kaikkea hallitus panostaa elvytykseen leikkausten sijaan.

– Nyt kun työttömyys on kasvanut, ja työmarkkinat eivät vedä, niin se suinkaan ole silloin sosiaaliturvan leikkaamisen aikaa, Haatanen totesi.

Suomi on palveluidensa osalta Haataisen mukaan jäljessä muita Pohjoismaita. Haatainen kiinnittää huomionsa osatyökykyisiin, ja haluaisi nähdä Ruotsin mallin mukaan osatyökykyisiä ja kehitysvammaisia työllistettävän tehokkaammin. Haatainen katsoo myös tärkeäksi panostaa koulutukseen ja erityisesti nuoriin.

Kuismanen sen sijaan näkee, että tärkeintä olisi panostaa parhaassa työiässä olevien ihmisten työllistymiseen. Kuismasen toimenpiteet työttömyyden korjaamiseksi olisivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja lyhentäminen, eläkejärjestelmien uudelleenarviointi ja esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen tuominen myös nuorille.

Lue lisää:

Tilastokeskus: Työttömiä oli 47 000 enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa

Ilmailualan unionin puheenjohtaja Finnairin tilanteesta: "Vähemmästäkin on yt-neuvotteluita aloitettu", pääluottamusmies peräänkuuluttaa tasapuolisuutta irtisanomisiin

Pitkän linjan purseri Ami Niemelä: "Ammattikunta tiesi, että tässä käy isommin" – kymmenet lentoemännät kouluttautuivat pikana hoiva-alalle

Lue seuraavaksi