1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Lahden sivistyslautakunta otti aikalisän säästöpäätöksissä

Sivistyslautakunnan pitäisi saada karsittua menoja miljoonilla. Lautakunta haluaa vielä puntaroida tarkkaan, mitä vaihtoehtoja menojen leikkaamiseksi on.

Kuntatalous
Askartelua koulussa.
Lahden perusopetukseen suunnitellaan 5,3 miljoonan euron leikkausta. Jyrki Lyytikkä / Yle

Lahden sivistyslautakunta on ottanut aikalisän säästöpäätösten tekemisessä. Lautakunnan piti päättää tiistaina sivistyksen palvelualueen talousarvioesityksestä, mutta asia päätettiin jättää pöydälle.

Taloussuunnittelussa on laskettu, että varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja nuorisopalvelujen menoja pitäisi karsia yhteensä 9,5 miljoonaa euroa tähän vuoteen verrattuna. Säästöpaineita kohdistuu myös muun muassa kaupunginteatteriin ja -orkesteriin.

– Haluamme varmistaa, että teemme vastuullisia ja harkittuja päätöksiä, toteaa sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.).

Mäkynen luonnehtii lautakunnalle esitettyjä säästöjä kipeiksi. Esimerkiksi sivistystoimessa on jo tehty leikkauksia, ja Mäkysen mukaan toimiala käyttää rahaa tehokkaasti. Hyvinvoinnista ja koulutuksesta karsiminen uhkaisi kasvattaa sote-menoja.

Tavoitteena on käydä vielä kunkin ryhmän keskuudessa keskustelua kaupungissa tarvittavista säästöistä kokonaisuutena.

Lautakunta pitää ylimääräisen kokouksen viikon päästä. Lopullisen päätöksen ensi vuoden rahankäytöstä tekee valtuusto loppuvuodesta.

Myös Lahden tekninen ja ympäristölautakunta jätti oman talousarvioehdotuksensa pöydälle tiistain kokouksessaan.

Tavoitteena on käydä vielä keskustelua siitä, voitaisiinko sivistyksen palvelualueen osuutta säästöistä vielä jotenkin pienentää karsimalla menoja muilta toimialoilta.

Juttua on muokattu 26.8.2020 klo 8.52: Tavoitteena ei ole etsiä keinoja pienentää sivistyksen palvelualueen osuutta säästöistä karsimalla menoja muilta toimialoilta, vaan keskustelua käydään budjetin kokonaisuudesta valtuustoryhmissä.