1. yle.fi
  2. Uutiset

"Onko näkynyt kyseistä pyörää?" – Pyörävarkaudesta ilmoitetaan useammin someen kuin poliisille

Kokkolalaiselta koululta on äskettäin varastettu useita pyöriä. Vielä ei tapauksista ole tehty rikosilmoituksia.

Polkupyörävarkaus
Polkupyörä lukittuna
Hanna Lumme / Yle

"Kuvan mukainen pyörä on varastettu viime yönä kotipihalta. Ilmoitelkaa jos näette!" Lause on jokaiselle tuttu Facebookin keskustelupalstoilta.

Nykyään pyörävarkaus raportoidaankin ensimmäisenä Facebookissa ja poliisille vasta myöhemmin, jos ollenkaan.

Esimerkiksi Kokkolassa sekä Länsipuiston että Kiviniityn koulujen pihoilta on koulupäivän aikana varastettu pyöriä syyslukukauden alettua. Kiviniityn etupihalta katosi viikko koulujen alkamisen jälkeen useita lukittuja pyöriä yhdellä kertaa.

Tapaukset eivät kuitenkaan näy Pohjanmaan poliisin tilastoissa. 24.8. 2020 mennessä poliisille on tehty Kokkolasta seitsemän ilmoitusta pyörävarkaudesta, ja vain yksi niistä on tapahtunut koulun pihalla.

Viestintäpäällikkö Mikael Appel Pohjanmaan poliisista on huomannut, että pyörää lähdetään etsimään ensimmäisenä somesta.

– Tapauksista kannattaa kuitenkin aina tehdä ilmoitus poliisille. Usein asiasta ilmoitetaan poliisille vasta siinä vaiheessa, kun pyörävarkaudesta haetaan korvausta vakuutusyhtiöltä. Moni vakuutusyhtiö vaatii sitä.

Syy somekanavien puoleen kääntymisessä on ilmeinen. Joskus sieltä löytyy apua nopeasti. Joku on voinut nähdä varkauden tai löytää varkaan ojaan heittämän ajokin.

Toisaalta moni tietää, että pyörävarkauksia tehdään paljon, eikä poliisi pysty täyspainoisesti tutkimaan niitä kaikkia. Esimerkiksi Pohjanmaan poliisille on kuluvan elokuun aikana tehty pelkästään Vaasasta 67 varkausilmoitusta polkupyöristä.

Valvontakamera ei ole kaikkivoipa

Kokkolassa Kiviniityn koululla osa pyörävarkauksista on tallentunut valvontakameralle. Koulu on tehnyt tapausten tutkinnassa yhteistyötä poliisin kanssa valvontakamerakuvien avulla.

Viestintäpäällikkö Mikael Appel toteaa kuitenkin, etteivät valvontakamerat auta kaikissa tilanteissa. Kyse on ensinnäkin kameroiden kuvakulmista.

– Olisi tärkeää, että tekijä näkyisi kuvissa tunnistettavasti. Aina niin ei ole.

Kiviniityn koululta on lukukauden alussa ohjeistettu, että pyörä kannattaa aina pysäköidä pyörätelineeseen näkyvälle paikalle ja lukita kunnolla.

Ennakointi saattaa ehkäistä varkauden

Ennaltaehkäisy tuntuukin olevan paras keino pyörävarkauksien kohdalla. Siihen poliisikin kehottaa.

– Kannattaa laittaa ensiksi se lukkoasia kuntoon. Moni säästelee lukon ostamisessa, vaikka pyörään satsataan rahaa. Kiinteä lukko pyörään plus sitten vielä erillinen lukko, jolla pyörän saa kiinni kiinteään esineeseen. Näillä hidastaa merkittävästi varasta ja tekee varkaudesta monimutkaisemman, neuvoo Mikael Appel.

Nykyajan varas saattaa tosin kantaa pihtien lisäksi mukanaan sähkötoimisia työkaluja, jolloin vaijerilukko ei häntä juuri pidättele. U- tai kettinkilukolla varustettu polkupyörä on kuitenkin tavallista hankalampi varastaa.

Hyvää varautumista on myös pyörän tietojen kirjaaminen ylös ja niiden säilyttäminen tallessa. Eli rungonnumero, malli ja merkki sekä valokuva ajokista auttavat varkauden selvittelyssä, jos ikävin tapahtuu.

Some mukana myös myynnissä

Sosiaalinen media saattaa olla mukana pyörävarkauden jatkoselvittelyssäkin, sillä iso osa varastetuista pyöristä päätyy netin myyntipalstoille, kokonaisena tai osina.

– Pyöriä myydään eri kauppapaikoilla internetissä. Jos oman pyörän huomaa siellä, voi ilmoittaa poliisille, joka antaa neuvoja, mitä kannattaa tehdä. Tietenkin huonosta kuvasta voi olla hankala saada selvää, onko pyörä oikeasti oma, neuvoo Mikael Appel.

Joku ottaa ohjat omiin käsiinsä ja lähestyy varastetuksi oletetun pyöränsä myyjää. Poliisi kehottaa kuitenkin varovaisuuteen, sillä myyjän reaktioista ei voi tietää.

Varkaita kiinnostavat esimerkiksi Jopot, sähköpyörät ja kalliit maastopyörät. Monta tuhatta euroa maksavasta sähköpyörästä voi saada nettikaupan kautta jopa 1 000–2 000 euroa.

Pyörät saatetaan myös paloitella ja myydä osina, mikä tekee varkauden selvittelystä entistä vaikeampaa.

Tekniikka voi auttaa sitä, jolla on varaa hankkia paikantimia, joita voi kiinnittää esimerkiksi sarvien tai satulatolpan sisään. Markkinoilla on lisäksi lukkoja, jotka antavat hälytysäänen kun niitä räplätään.

Artikkelia on korjattu 26.8.2020: Pyörän eri osia ei pysytä jäljittämään paikantimilla.

Lue seuraavaksi