Kuurohuijaukset lisääntyneet

Kuuroiksi esittäytyneitä rahankerääjiä on liikkunut Kanta-Hämeessäkin.

Jopa Jokioisten keskustassa on tavattu huijareita Kuva: Mikael Juntunen / Yle

Rahankerääjät ovat esitelleet itsensä kuuroiksi ja kertoneet keräävänsä rahaa kuurojen hyväksi. Kerääjiä on sosiaalisen median mukaan nähty ainakin Hämeenlinnassa ja Jokioisilla.

Ilmiö on valtakunnallinen. Kuurojen liitto kertoo, että liittoon on kesän aikana tullut runsaasti yhteydenottoja julkisilla paikoilla tapahtuvasta rahankeräyksestä. Kerääjät esittelevät itsensä kuuroiksi paperilappujen avulla.

Kuurojen liitto korostaa, että jos epäilee rahankeräyksen aitoutta, kannattaa pyytää nähtäväkseen poliisiviranomaisen myöntämä keräyslupa. Suomessa järjestöjen varainhankinta on luvanvaraista ja tarkasti säädeltyä toimintaa.

Hämeen poliisin mukaan kyse on liikkuvasta ulkomaisesta rikollisuudesta, jota tulee Suomeen kesäisin ja jossa tekotavat vaihtelevat. Tekijöistä on tehty rikosilmoituksia eri puolilta Suomea, myös Hämeessä.

Rikosnimikkeinä ovat olleet rahankeräysrikos tai lievä rahankeräysrikos sekä häiriökäyttäytyminen. Poliisi on saanut tekijöitä kiinni, mutta yksittäisistä, pienistä rahankeräysrikoksista tulee yleensä vain sakkorangaistus