1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronakevät innosti eteläkarjalaisia perustamaan yrityksiä – "Lomautus on saattanut vauhdittaa päätöstä yrittäjäksi ryhtymisestä"

Lappeenranta erottuu valtakunnallisesti edukseen, kun Uusyrityskeskus listasi koronakevään aikana perustettujen uusien yritysten määrän.

yrittäjyys
Bilden föreställer ett rum som ses genom en glasdörr. I förgrunden syns gröna växter.
Lappeenrannassa on perustettu tammi-kesäkuun aikana esimerkiksi terveyspalvelualan yrityksiä. Kuvituskuva.Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Lappeenrannan kaupungin uusyrityskeskus Wirman kautta perustettiin tammi-kesäkuun aikana 13 prosenttia enemmän uusia yrityksiä kuin viime vuonna. Tämä on 44 uutta yritystä.

Lappeenranta erottuu Uusyrityskeskusten välisessä vertailussa (siirryt toiseen palveluun) edukseen, sillä kaikkien Uusyrityskeskusten kautta perustettiin tammi-kesäkuun aikana noin 15 prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuosi sitten.

Lappeenrannassa perustettujen uusien yritysten toimialat jakautuvat hyvin tasaisesti vähittäiskaupan, liike-elämän palvelujen, rakennusalan ja terveyspalvelujen kanssa.

Asiantuntija Jose Piironen Wirma Lappeenrannan yrityspalveluista kertoo, että koronakevään aikana asiakkaat ovat ehtineet nähdä aikaa ja vaivaa liiketoimintansa suunnitteluun.

– Monet asiakkuudet ovat voineet alkaa jo viime vuoden puolella, ja yritys on sitten perustettu koronasta huolimatta. Myöhemmin keväällä esimerkiksi lomautus on saattanut vauhdittaa päätöstä yrittäjäksi ryhtymisestä, Piironen kertoo.

Rakennusmies tekee tasoitustöitä rakennuksella.
Lappeenrannassa on alkuvuoden aikana perustettu uusia yrityksiä esimerkiksi rakennusalalle. Kuvituskuva.Karoliina Simoinen / Yle

Yhteistyön tulosta

Osa koronakevään aikana perustettujen uusien yritysten kasvaneesta määrästä selittyy sillä, että eteläkarjalaiset ovat osanneet hakeutua Wirman palvelujen äärelle.

– Luulen, että tässä tilastossa näkyy Wirmassa tehty pitkäjänteinen ja vastuullinen neuvontatyö. Tavoitteemme on antaa neuvonnassa ennen kaikkea hyvät eväät liiketoiminnan kannattavuuteen pitkällä aikavälillä, Piironen kertoo.

Lappeenrannan kaupunki tukee laajasti alueellisia yritysneuvontapalveluja, ja perustettujen yritysten määrässä näkyy osaltaan myös yhteistyö. Yhteistyökumppaneita ovat TE-palvelut, ely, Business Mill, Imatran Kehy, LAB-ammattikorkeakoulu, LUT-yliopistoon ja Etelä-Karjalan yrittäjät.

Piironen iloitsee erityisesti siitä, että koronakevään poikkeuksellisissa olosuhteissakin aloittavien yritysten neuvonta saatiin hoidettua yhteistyössä.

– Poikkeusaikana keskityimme paljon myös muihin koronaan liittyviin toimenpiteisiin, kuten yritysten rahoitushakemuksiin, Piironen kertoo.

Imatran Seudun Kehitysyhtiön kautta perustettiin muutamia yrityksiä viime vuotta vähemmän.

– Sanoisin että myös Kehyn luku on erittäin hyvä olosuhteisiin nähden. Etelä-Karjalassa on hyvä tekemisen meininki ja meiltä löytyy yrittäjähenkisyyttä, Piironen kehuu.

Lue seuraavaksi