1. yle.fi
  2. Uutiset

Ehkäisykierukoiden suosio kasvattaa Bayerin Turun tuotantolaitosta – kierukoita viedään 130 maahan

Turun tehtaalle tulee uusi 35 miljoonan euron tuotantotila.

Bayer oy
Bayer Turun sisäänkäynti
Bayerin Turun tuotantolaitos kasvaa. Arkistokuva.Yle/Linus Hoffman

Bayer Oy tekee 35 miljoonan euron investoinnin Turun tuotantolaitoksen tehostamiseen, kertoo yritys tiedotteessaan.

Uusien tuotantotilojen rakentaminen alkaa syyskuussa ja tilojen on määrä valmistua vuoteen 2023 mennessä.

Investoinnilla parannetaan osaltaan ehkäisytuotteiden toimitusvarmuutta ja varaudutaan potentiaaliseen kysynnän kasvuun.

Turussa kehitetään ja valmistetaan polymeeripohjaiseen teknologiaan perustuvia pitkävaikutteisia ehkäisyvalmisteita, jotka ovat 87 maassa toimivan Bayer-konsernin kolmanneksi myydyin reseptilääketuote maailmassa.

Turussa kehitetyt hormonikierukat ovat olleet Suomen suurin lääketeollisuuden vientivalmiste yli kymmenen vuotta ja niitä viedään 130 maahan.

– Bayerin tuotantomäärät Suomessa ovat kasvaneet vuosittain. Suosituimman ehkäisykierukan myynti on ylittänyt 1,2 miljardia euroa, sanoo Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein.

Turun rooli tärkeä

Turku on kolmanneksi suurin Bayerin 26 lääketehtaista ja yksi harvoista, jossa myös tuotekehitys toimii samassa rakennuksessa.

Uusi valmistusosasto rakennetaan entiselle tablettien valmistusalueelle.

– Turun asema Bayerin maailmanlaajuisena ehkäisyn innovaatiokeskuksena vahvistuu, voidaan jopa sanoa Turun olevan maailman ehkäisypääkaupunki, Turun tuotantolaitoksen johtaja Jennifer Hunt sanoo.

Hormonikierukan lisäksi Turun tehtaalla kehitetään ja valmistetaan ehkäisyimplanttia, joka on ollut markkinoilla vuodesta 1997 lähtien.

Implanttia viedään kehittyviin maihin yhteistyössä kansainvälisten perhesuunnittelujärjestöjen kanssa.

Suomi on hyvä paikka investoinneille

Miriam Holstein sanoo, että Suomi on kansainvälisen lääkeyhtiön näkökulmasta hyvä toimintaympäristö tuotannolle ja uusien tuotteiden kehittämiselle.

Suomen vahvuuksia ovat hänen mukaansa muun muassa digitaalinen terveysteknologia, kliinisen tutkimuksen osaaminen sekä lääkkeiden kehitystyö.

– Kansainvälinen kilpailu lääketutkimuksista on kovaa. Meillä on kuitenkin kaikki edellytykset saada Suomeen entistä enemmän tutkimus- ja kehitysinvestointeja ja vauhdittaa niillä talouden elpymistä, sanoo Holstein.

Lue seuraavaksi