1. yle.fi
  2. Uutiset

Aleksandra Zvereva, 32, pakeni Valko-Venäjältä, jossa läheiset ovat yhä vankilassa: "En voi itse tehdä heidän vapauttamisekseen mitään"

Zverevan miesystävän isä Viktar Babaryka pidätettiin, kun hän yritti haastaa itsevaltaisen presidentti Aljaksandr Lukašenkan vaaleissa.

Valko-Venäjä
Aleksandra Zvereva
Aleksandra Zvereva toivoo, että mielenosoitukset johtavat myös hänen miehensä vapauttamiseen.Aleksandra Zverevan kotialbumi

Aleksandra Zverevan elämä on muuttunut puolessa vuodessa lähes täysin. Keväällä 32-vuotias valkovenäläinen asui Minskissä ja työskenteli miesystävänsä perustamalla joukkorahoitussivustolla.

Nyt mies on vankilassa, ja Zvereva on paennut Ukrainaan. Hän kampanjoi täyspäiväisesti, jotta Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka jättäisi virkansa.

– Tuntuu, kuin olisin joutunut johonkin elokuvaan, toimintaelokuvaan tai ehkä rikosdraamaan, Zvereva sanoo Ylen haastattelussa.

Zverevan miesystävä Eduard pidätettiin toukokuussa yhdessä isänsä Viktar Babarykan kanssa. Isä ja poika olivat viemässä vaalilautakunnalle isän presidenttiehdokkuutta tukevia allekirjoituksia.

Entinen pankinjohtaja Viktar Babaryka yritti haastaa presidentti Lukašenkan, joka on hallinnut Valko-Venäjää jo 26 vuotta. Hyvin alkanut vaalikampanja loppui pidätykseen.

– Hän oli kaikkein suosituin vastaehdokas, ja pidätyksen jälkeen hän oli entistä suositumpi, Zvereva sanoo.

Valko-Venäjällä mieleneosoittajat pitelevät kuvia, joissa on pidätetty presidenttiehdokas Viktar Babaryka ja hänen poikansa Eduard Babaryka
Mielenosoituksissa on kannettu kuvia Viktar ja Eduard Babarykasta. Tatyana Zenkovich / EPA

Babarykoja syytetään talousrikoksista, mutta muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) he ovat poliittisia vankeja.

Lukašenkaa vastustaneista presidenttiehdokkaista kaksi pidätettiin ennen vaaleja ja kolmas pakeni maasta.

Kirjeet eivät ole kulkeneet vaalien jälkeen

Vankeihin on voinut pitää yhteyttä kirjeitse ja asianajajien kautta. Aleksandra Zverevan mukaan elokuun alun vaalien jälkeen kirjeet eivät kuitenkaan ole kulkeneet, ja asianajajavierailutkin katkesivat pariksi viikoksi.

Ilman asianajajia vangit eläisivät uutispimennossa. Vankilassa näytetään vain valtiollisia televisiokanavia, jotka ovat vähätelleet vaalien jälkeisiä protesteja ja vaienneet väkivaltaisuuksista.

Todellisuudessa suurimmat mielenosoitukset ovat keränneet yli 100 000 ihmistä, ja presidenttiä vastustavat lakot ovat levinneet eri puolille maata.

Vankiloista on vapautunut pahasti hakattuja ihmisiä, ja monista ei ole kuulunut mitään pidätysten jälkeen. YK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ainakin neljä ihmistä on kuollut mielenosoituksissa.

Valko-Venäjän presidenttiehdokas Viktar Babaryka pitää puhetta kampanjatoimistollaan.
Viktar Babaryka kuvattuna toukokuussa ennen pidätystään.Natalia Fedosenko / TASS / All Over Press

Juristien mukana tiedot tapahtumista ovat kulkeutuneet myös Zverevan pidätetyille läheisille.

– He ovat olleet järkyttyneitä kuultuaan kaikista kauheuksista, kumiluodeista, vesitykeistä ja suurista pidätettyjen määristä, Zvereva sanoo.

Presidentin vastustajat toivovat neuvotteluja

Presidenttiehdokkaiden pidätysten jälkeen Zvereva alkoi auttaa ainoaa jäljelle jäänyttä oppositioehdokasta, Svjatlana Tihanouskajaa.

Kun viranomaiset alkoivat vaalien jälkeen pidättää järjestelmällisesti hallinnon vastustajia, Zvereva pakeni Ukrainaan.

– Työtä ei olisi voinut jatkaa vankilasta, Zvereva sanoo.

Nyt hän tekee töitä säätiössä, joka kerää rahaa työnsä menettäneille hallinnon vastustajille. Osa on erotettu työstään lakkojen takia, ja osa on eronnut vastalauseena hallinnon toimille.

Vastustajat ovat myös perustaneet koordinaationeuvoston, jossa on mukana muun muassa Nobel-kirjailija Svetlana Aleksejevitš ja muita tunnettuja aktivisteja. Tarkoitus on saada Lukašenka neuvottelupöydän ääreen.

– Ennemmin tai myöhemmin hallinnon täytyy aloittaa jonkinlainen dialogi, koska nykyinen tilanne ei voi jatkua loputtomiin, Zvereva sanoo.

Lukašenkan vastustajat pitävät Svjatlana Tihanouskajaa Valko-Venäjän laillisena presidenttinä, koska heidän mukaansa virallinen vaalitulos on väärennetty.

Venäjä tukee yhä Lukašenkaa

Ainakaan toistaiseksi Lukašenka ei ole taipunut. Mielenosoittajia on jälleen pidätetty, ja Nobel-kirjailija Aleksejevitš kutsuttiin kuulusteluihin.

Maanantaina presidentti kävi tervehtimässä turvallisuusjoukkoja rynnäkkökivääri kädessä. Viesti oli selvä: hän on valmis jatkamaan kovia otteita valtansa säilyttämiseksi.

Myös Venäjä on tukenut yhä selväsanaisemmin Lukašenkaa. Ulkoministeri Sergei Lavrov on väittänyt, että oppositioliike aikoo vetää Valko-Venäjän pois Venäjän vaikutuspiiristä Naton syliin.

Zverevan mukaan presidentin vastustajat pelkäävät nyt, että Lukašenka olisi valmis kauppaamaan jopa maansa itsenäisyyden vastineeksi suojelusta. Venäjä puuhasi jo viime vuonna entistä tiiviimpää valtioliittoa Valko-Venäjän kanssa, mutta hanke kariutui.

Hän ei kuitenkaan usko, että Venäjä aikoo tukea Lukašenkaa loppuun asti. Valko-Venäjä on tiiviisti kytköksissä Venäjään riippumatta siitä, kuka maata johtaa.

– Se on taloudellisesti järkevää. Venäjä on lähin naapurimme, eikä vallanvaihto muuta tätä, Zvereva sanoo.

Zvereva toivoo, etteivät Suomi ja muut Euroopan maat tunnustaisi enää Lukašenkaa presidentiksi ja että ne määräisivät pakotteita virkamiehille ja heidän perheilleen.

Toistaiseksi EU-maat eivät olekaan hyväksyneet vaalitulosta, ja pakotteita valmistellaan.

Zvereva toivoo, että Babarykot vapautetaan pian

Aleksandra Zverevan miesystävä Eduard ja hänen isänsä Viktar Babaryka ovat viruneet vankilassa nyt jo yli kolme kuukautta. Zverevan mukaan heillä on hyvät asianajajat, jotka auttavat heitä kaikin tavoin.

– En voi itse tehdä heidän vapauttamisekseen mitään, vaikka se tuntuukin tuskalliselta.

Zvereva uskoo, että Eduard ja Viktar pääsevät vapaiksi, jos valkovenäläiset jaksavat jatkaa lakkoja ja mielenosoituksia.

– On vaikea ennustaa, milloin, koska Lukašenka on niin arvaamaton. Toivon, että se tapahtuu pian, Zvereva sanoo.

Voit keskustella Valko-Venäjän tilanteesta perjantaihin klo 23 saakka.

Lue myös:

25-vuotiaan Darya Gulikin elinaikana Valko-Venäjällä on ollut vain yksi presidentti – nyt hän marssii Suomessa, jotta Lukašenka päättäisi erota

Yle Valko-Venäjällä: Mielenosoittajia on silmänkantamattomiin, tunnelma on rauhallinen, metroasemia on suljettu

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kiduttaminen ja harhainen sovinismi ajoivat Lukašenkan nurkkaan – valta riippuu nyt turvallisuusjoukkojen tuesta

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi