1. yle.fi
  2. Uutiset

Haminasta löytyi poikkeuksellisen paljon kuolleita jäniksiä – syyksi varmistui jänisrutto

Ruokavirasto on saanut paljon jäniksiä tutkittavaksi myös muualta Suomesta.

jänikset
metsäjänis
Jänisruttoa on todettu ympäri maata. Arkistokuva.Yle / Anna-Kaisa Brenner

Haminassa kuolleena löytyneen rusakon kuolinsyy on varmistunut. Ruokaviraston tutkimuksen mukaan eläimessä on todettu jänisrutto.

Haminan kaupunki tiedotti viime viikolla saaneensa poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja luonnosta kuolleina löytyneistä jäniksistä ja rusakoista.

Ilmoituksia oli tullut muun muassa keskustan, Ruissalon ja Summan alueilta. Eläimissä ei ollut ulkoisia merkkejä kuoleman syistä.

– Jäniksiä on löytynyt kaupungin yleisiltä alueilta. Muutama ilmoitus on tullut myös siten, että jänis on löytynyt omakotitalon pihapiiristä, kertoi kaupungin terveysinsinööri Maria Komi viime viikolla.

Haminan terveysvalvonta lähetti kuolleena löytyneen rusakon tutkittavaksi Ruokavirastoon. Sittemmin sinne on lähetetty lisää kuolleina löytyneitä jäniksiä kuolinsyyselvitykseen. Niiden tulokset valmistuvat myöhemmin.

Ruokavirastolle on tullut jäniksiä tutkittavaksi poikkeuksellisen paljon myös muualta Suomesta. Osan taustalla on bakteeriperäinen jänisrutto.

– Nyt on ollut jonkinlainen piikki näytemäärissä muutaman viikon aikana. Oulun seudulla ja Kouvolassa on todettu jänisruttoa, eli sitäkin on liikenteessä, Ruokaviraston erikoistutkija Marja Isomursu kertoi viime viikolla.

Lue lisää: Ruokavirasto tutkii jänisten joukkokuolemia eri puolilla maata: "Piikki on nähtävissä"

Tauti voi tarttua ihmiseen

Jänisrutto on Francisella tularensis -nimisen bakteerin aiheuttama tauti, jota esiintyy pääasiassa eläimillä, mutta se voi tarttua myös eläimestä ihmiseen. Ihmisestä toiseen tauti ei kuitenkaan tartu.

Jänisruttotartunta leviää pääasiallisesti vertaimevien hyttysten välityksellä. Tartunnan voi saada myös suoraan sairaasta tai kuolleesta eläimestä esimerkiksi haavainfektiona tai hengitysteitse saastuneen ympäristön välityksellä.

Jänisrutto voi aiheuttaa ihmiselle esimerkiksi kuumetta tai paikallisen haavauman hyönteisen pistämään kohtaan. Myös oireettomat tartunnat ovat yleisiä.

Taudin itämisaika vaihtelee yhdestä vuorokaudesta kahteen viikkoon, mutta on keskimäärin 3–5 vuorokautta.

Terveysinsinööri Maria Komin mukaan on tärkeää muistaa suojautua oikein, jos käsittelee kuollutta jänistä.

– On pidettävä suojakäsineitä tai muuta suojavarustusta.

Eläin tulee hävittää heti

Kuolleena löytyneen eläimen voi hävittää hautaamalla tai loppujätteen mukana. Eläin tulee haudata vähintään metrin syvyyteen ja peittää heti.

Paikkaa valittaessa on huomioitava, ettei lähellä sijaitse talousvesikaivoja. Jos jänis hävitetään sekajätteen mukana, se tulee kääriä muovipussiin.

Jänisruttoa esiintyy villieläimissä pääasiassa loppukesästä. Yleisimmin sitä todetaan metsäjäniksissä ja rusakoissa. Taudin yleisyys vaihtelee vuosittain.

Lue seuraavaksi