Lentokentälle matkanneesta autosta löytyi lähes 50 kilon kultalasti – jäljet johtavat isoon vyyhtiin Venäjällä

Yhdelle henkilölle vaaditaan rangaistusta törkeästä rahanpesusta.

Kymenlaakson käräjäoikeus käsittelee rahanpesuasiaa keskiviikosta perjantaihin. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Yli sadan kilon kultalastiin liittyvän rahanpesujutun käsittely on alkanut Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Syytettyjä on yksi, ja hänelle vaaditaan rangaistusta ensisijaisesti törkeästä rahanpesusta.

Haastehakemuksen mukaan syytetty oli vastaanottanut Kymenlaaksossa sijaitsevasta tullivarastosta kolme kultalähetystä ja vienyt ne omalla henkilöautollaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevaan tullivarastoon.

Helsinki-Vantaalta kultalähetysten oli määrä jatkaa matkaansa Turkkiin siellä toimivalle yritykselle.

Palkkioksi satasia

Syytetyn epäillään kuljettaneen kultaa yhteensä 116 kilogrammaa. Kuljetusten arvoksi on arvioitu noin 3,5 miljoonaa euroa.

Kuljetus tapahtui kolmessa erässä vuoden 2018 talvella ja keväällä. Ensimmäinen erä oli 40 ja toinen 30 kilogramman painoinen. Näiden kultaerien kuljetuksesta syytetty oli saanut 200 euron korvauksen kuljetusta kohden.

Kolmannen, 46 kilogramman painoisen kultaerän kuljetus keskeytyi toukokuussa 2018, kun poliisi pysäytti kuljetuksen ja takavarikoi kullan.

Kuljetuksen keskeytymistä edelsi Venäjältä Suomeen tehty kullan salakuljetus, josta on nostettu syyte Venäjällä. Venäjän viranomaisten mukaan edellisenä päivänä kuljetettiin 46 kilogrammaa kultaa rajan yli ilman, että lastia tullattiin Venäjällä.

Venäläissyytteen mukaan vastaavia kuljetuksia oli vuosina 2016–2018 ollut lähes sata. Kultaa oli kulkenut rajan yli miltei 5 400 kilogrammaa. Kuljetuksessa oli käytetty bulvaanin hallinnossa olevaa yhtiötä. Kullan alkuperä oli epäselvä.

Kullalla rikollinen alkuperä

Kymenlaakson käräjäoikeudessa käsiteltävän haastehakemuksen mukaan syytetty on käsitellyt omaisuutta, jolla on rikollinen alkuperä.

Syyttäjän mukaan tarkoituksena on ollut tuottaa itselle tai toiselle henkilölle hyötyä, peittää tai häivyttää omaisuuden alkuperää tai avustaa rikoksen tekijää välttämään tekonsa seuraukset.

Haastehakemuksen mukaan olosuhteet ovat olleet sellaiset, että syytetyn on täytynyt ymmärtää käsittelevänsä rikollista alkuperää olevaa kultaa.

Syyttäjä vaatii hänelle ehdollista vankeusrangaistusta ensisijaisesti törkeästä rahanpesusta. Toissijaisena rangaistusvaatimuksena on tuottamuksellinen rahanpesu.

Oikeudenkäynti kestää kolme päivää.

Osa laajempaa kokonaisuutta

Venäjällä tapahtuneen esirikoksen lisäksi Kymenlaakson käräjäoikeudessa käsiteltävän tapauksen epäillään liittyvän toiseen kultavyyhtiin.

Suomen tulli tutkii parhaillaan tapausta, jossa Suomeen tuotiin Euroopan unionin ulkopuolelta kultaa useissa erissä vuosina 2013–2015. Epäilyn mukaan menettelyllä vältettiin veroja ja tulleja yhteensä noin kahdeksan miljoonan euron edestä.

Kymenlaakson käräjäoikeudessa rahanpesusta syytetyn epäillään sopineen kuljetuksista tullin tutkimaan juttuun liittyvän henkilön kanssa.