Hyppää sisältöön

Tavio paalutti perussuomalaisten syksyn keskeisimmän teeman – "Meidän tärkein tehtävä on kaataa EU:n tukipaketti"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tavio sanoi, että puolue hakee tukea asialleen keskustan ja kokoomuksen edustajilta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (vas.) ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa keskiviikkona. Kuva: Roni Rekomaa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio paalutti puolueensa keskeisiä teemoja syksyn eduskuntakaudelle.

Tärkeimmäksi teemaksi Tavio nosti EU:n elvytysrahaston, jossa Suomi on nettomaksaja. Tavion mukaan läpimenneessään rahasto tekisi EU:sta tulonsiirto- ja liittovaltiounionin.

– Meidän perussuomalaisten tärkein tehtävä on alkavalla istuntokaudella kaataa EU:n tukipaketti ja estää käynnistynyt Sammon ryöstö.

Tavio nosti esille sen, että useissa EU-maissa on alhaisempi veroaste kuin Suomessa.

– Suomalainen veronmaksaja ollaan laittamassa omilla korkeilla veroillaan rahoittamaan muiden maiden matalamman verotuksen. Tämä tulee estää.

Suomi ja muut EU-maat sopivat 750 miljardin euron elvytysrahastosta heinäkuun lopussa. Suomi on saamassa paketista avustuksia 3,2 miljardia euroa ja maksaa yhteiseen rahapottiin yhteensä 6,6 miljardia euroa tulevina vuosikymmeninä.

Eduskunnan käsiteltävä elvytysrahastoa

Perussuomalaiset yritti heinäkuussa saada eduskunnan kokoontumaan kesken istuntotauon. Syynä oli EU:n tukipaketti ja sen hyväksyminen.

Puolueen eduskuntaryhmä syytti, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on mahdollisesti rikkonut perustuslakia sopimuksen hyväksymisessä.

Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) torppasi perussuomalaisten toiveen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tavio sanoo, että puolue seuraa nyt mielenkiinnolla, milloin asiaa käsitellään eduskunnassa.

– Tästä syntyi alun alkaen sellainen mielikuva, että hallitus olisi tahtonut, ettei tätä asiaa olisi tuotu lainkaan eduskunnan käsiteltäväksi.

– Tämä ei kuitenkaan ole juridisesti mahdollista. Kyllä se tulee eduskuntaan käsiteltäväksi, Tavio sanoi.

Perussuomalaiset tarvitsee muiden oppositiopuolueiden ja osan hallituspuolueiden edustajien tuen, jos se aikoo onnistua paketin kaatamisessa eduskunnassa.

Tavion mukaan heidän katseensa ovat kääntyneet kokoomuksen ja keskustan kansanedustajien suuntaan.

Halla-aho: Perussuomalaiset avoimia ansiosidonnaisen porrastamiseen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti eduskuntaryhmän kesäkokouksessa kantaa hallituksen budjettiriiheen ja siellä päätettäviin työllisyystoimiin.

Hallituksen tavoitteena on päättää toimista, joilla lisätään työllisyyttä Suomessa 60 000 tämän hallituskauden aikana. Puolet näistä toimista pitäisi olla kasassa syyskuun budjettiriihessä syyskuussa.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisilta ei ole tulossa samanlaista listaa työllisyystoimista kuin esimerkiksi kokoomuksella.

– Me haluamme puuttua rakenteellisiin epäkohtiin, joista ne yksittäisetkin kysymykset yleensä kumpuavat. Työttömyysturvan porrastaminen, eläkeputken poistaminen tai alipalkkauksen kriminalisoiminen ovat hyviä esimerkkejä, ja niistä tullaan varmasti keskustelemaan syksyn aikana, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset suhtautuu ansiosidonnaisen porrastamiseen avoimesti. Eduskuntaryhmä päättää kannastaan myöhemmin, jos siitä tulee hallitukselta esitys.

Eläkeputken poistaminen taas ei puutu Halla-ahon mukaan oikeaan ongelmaan. Keskeisempää olisi kiinnittää huomiota ikääntyneiden työntekijöiden jaksamiseen ja nuorten nykyistä nopeampaa työllistymiseen.

Lue lisää: