1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vauvat

Kajaanissa tehdään teatteria ensimmäistä kertaa vauvoille – ohjaaja: "Vauvat ovat tärkeitä ja erityisiä"

Vaara-kollektiivin Fantasiametsä-esitys tehdään kokonaan vauvayleisön ehdoilla.

vauvat
Benjamin ja Annu Kuronen vauvateatterissa.
Benjamin Kuronen pääsi tutustumaan Fantasiametsän soittimiin tiistaisessa koenäytöksessä äitinsä Annun kanssa. Timo Sihvonen / Yle

Kajaanissa tehdään ensimmäistä kertaa teatteria vauvoille.

– Haluamme ajatella, että vauvat ovat tärkeitä ja erityisiä. Haluamme osaltamme tuoda positiivista vauva- ja vanhemmuuspuhetta tähän aikaan, ohjaaja Heidi Syrjäkari sanoo.

Idea lähti Vaara-kollektiivin omilta näyttelijöiltä. He kaipasivat äitiyslomalla kulttuurielämyksiä, joihin pieni sylivauvakin on tervetullut.

– Istutuimme Karoliinan kanssa kahvilassa ja mietimme, miten itse tykkäisimme käydä vauvateatterissa. Haluamme antaa ihanille pienille vauvoille ja heidän perheilleen elämyksiä, näyttelijä Anna Riski kertoo.

Näytelmässä Riski ja Karoliina Kuvaja esittävät metsänhenkiä, jotka ohjaavat korkeintaan 25-henkisen yleisön ikään kuin pienelle metsäretkelle. Puolituntisessa esityksessä on paljon värejä, ääniä ja liikettä.

– Läksimme rakentamaan esitystä moniaistillisuuden kautta. Ajattelimme hienomotorisia asioita, virikkeitä vauvoille, erilaisia ääniä, liikettä ja kaikkia mahdollisuuksia, Kuvaja kertoo.

Karoliina Kuvaja näyttelee vauvatatteri-esityksessä.
Karoliina Kuvajan esittämä metsän kuningatar on yksi Fantasiametsän hahmoista. Timo Sihvonen / Yle

Fantasiametsän tiistaisessa koenäytöksen yleisössä oli muun muassa kajaanilainen Annu Kuronen poikansa Benjaminin kanssa.

– Oli tosi kivaa! Tällainen kuusi kuukautta vanha vauva jaksoi seurata esitystä tosi hyvin. Oli kiva katsoa, miten pikkuihminen nauttii, Annu Kuronen kertoo.

Esityksessä mennään täysin vauvojen ehdoilla, ja esityksestä voi vaikka poistua hetkeksi, mikäli vauva niin vaatii. Työryhmä ei ole asettanut itselleen suuria pedagogisia tavoitteita, vaan enemmänkin tarkoituksena on ollut luoda perheelle yhteinen kokemus ja lepohetki.

– Ehkä tämän esityksen pohjalta voi hoksata, että taide voi olla tosi kiinnostavaa. Se voi asettaa pohjan sille, että voi tulla uudelleen katsomaan erilaisia esityksiä, Kuvaja pohtii.

Vaara-kollektiivin vauvateatteriesitys Fantasiametsä saa ensi-iltansa Kajaanin Generaattorilla 30. elokuuta.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi