1. yle.fi
  2. Uutiset

Viranomainen vahvistaa: tapahtumien osallistujamääriä ei rajoiteta, mutta yli 50 hengen tapahtumissa turvavälit taattava

Syyskuussa saa järjestää edelleen yli 50 hengen tapahtumia. Asia todettiin maanantaina ja vahvistettiin tänään.

tapahtumat
Saarihelvetti
Tampereen SaariHelvetti -metallitapahtumaa elokuussa.Jussi Mankkinen / Yle

Aluehallintovirastot eli AVIt vahvistivat tuoreet tartuntatautilain mukaiset päätökset koskien syyskuussa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Päätösten mukaan yli 50 hengen tapahtumia voi järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Turvallisuus varmistetaan noudattamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 14.5.2020 antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi (siirryt toiseen palveluun).

Ohje perustuu valtioneuvoston toukokuiseen päätökseen, johon sisältyy linjaus yli 50 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämisestä erityisjärjestelyin.

Ohjeessa edellytetään muun muassa 1-2 metrin turvavälejä. Turvaväleistä pitää muistuttaa esimerkiksi jonoissa. Järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia myös hyvästä käsihygieniasta, sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Tapahtumien enimmäisosallistujamääriä ei ole päätöksissä rajoitettu. Kaiken kokoisia tapahtumia voi edelleen järjestää, kunhan niihin osallistuvien turvallisuudesta huolehditaan THL:n ja OKM:n ohjeen mukaisesti.

AVI: "Ei kyse isosta asiasta"

AVIn syyskuulle annettu ohjeistus koskee yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia, kuten teatteri- ja elokuvanäytöksiä, festivaaleja, markkinoita ja yleisurheilutoimintaa. Uusi ohjeistus ei liity ravintoloiden tai yökerhojen toimintaan.

Vielä heinäkuussa yleisötilaisuuksien rajoitukset olivat ankarampia, elokuun osalta turvaväleihin ei tarvinnut puuttua kovinkaan tiukasti, nyt palataan heinäkuun suuntaan.

– Tämä johtuu muuttuneesta tilanteesta. Edelliset päätökset on tehty heinäkuun alussa, ja ne ovat perustuneet kesäkuun lopun olosuhteisiin. Nyt elokuun lopulla tilanne on kovasti erilainen ja mennyt huonompaan suuntaan, ja nimenomaan tämä on päätöksien taustalla, Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja toteaa.

Ainasojan mukaan oleellista on, että THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistuksia noudatetaan jatkossakin.

– Pitää muistaa, ettemme aseta tapahtumien yleisömäärille minkäänlaista ylärajaa, ainoastaan sen, että jos kyseessä on yli 50 henkeä, silloin ohjeistuksia pitää noudattaa. Minun mielestäni tässä ei loppujen lopuksi kovin isosta asiasta.

Maanantaina AVIn tiedottaminen uusista kokoontumisrajoituksista herätti runsaasti ihmetystä ja keskustelua. Ensin AVI ilmoitti, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärät rajataan 50:een henkeen. Kuitenkin seuraavassa lauseessa täsmennettiin, että isompiakin yleisötilaisuuksia saa järjestää turvallisuustekijät huomioiden.

Tilanne muuttui nopeasti, kun sosiaali- ja terveysministeriö kertoi, että vapaasti järjestettävien tilaisuuksien kokoontumisraja on edelleen 500 henkeä. Tänään keskiviikkona AVI siis kuitenkin vahvisti oman alkuperäisen päätöksensä, ja kokoontumisraja vapaasti jäjestettäville tilaisuuksille on tiukempi eli 50 henkeä.

Allas Sea Pool pienentää yleisömääräänsä

Helsinkiläinen Allas Sea Pool alentaa uusien ohjeistuksien myötä keikoille otettavan yleisön määrää syyskuussa maksimissaan 500:een henkilöön. Elokuussa konserteissa kävi enimmillään 800 ihmistä, mutta nyt palataan alkukesän yleisökapasiteettiin.

Syyskuun alkupuolella Allas Sea Poolissa esiintyvät vielä Arttu Wiskari, Litku Klemetti, Irina ja Antti Ketonen.

– Alennamme keikkakapasiteettia 500:een, jotta voimme pitää turvavälit kaikissa jonoissa. Pienempi määrä helpottaa esimerkiksi yleisön sisään tulemista, sanoo toimitusjohtaja Bodil Ståhl.

Allas Sea Poolin keikoilla on koko kesän ajan ollut jokaiselle istumapaikka ja pöytätaso sekä riittävät etäisyydet. Lavan edessä ei ole saanut myöskään tanssia ja kuuluttamalla on muistutettu asiakkaita pelisäännöistä.

Ståhlin mukaan keikoille otettavan yleisömäärän pienentäminen oli heidän oma valintansa, sillä vastuu ohjeiden noudattamisesta on yleisön lisäksi järjestäjällä.

– Parempi tulkita tätä näin, että kaikki pysyvät terveinä, ja saamme jatkaa toimintaamme kuin että joku sairastuu.

Korjauksia 26.8. klo 17:35: Muutettu ensimmäisen lauseen tekivät-sana vahvistivat-sanaan. Poistettu lauseesta "maanantaina AVIn virheellinen tiedottaminen uusista kokoontumisrajoituksista herätti runsaasti ihmetystä ja keskustelua" sana virheellinen.

Lue myös:

STM antoi uuden ohjauskirjeen, kun aiemmasta puuttui nolla – tapahtumien yleisöraja pysyy 500 hengessä

Lue seuraavaksi