1. yle.fi
  2. Uutiset

THL:n ylilääkäri: Menehtyneiden määrä pysynyt matalana, "ei ole merkkiä siitä, että kevään tilanne olisi toistumassa" – Yle seurasi THL:n ja STM:n tilaisuutta

Testimäärien nousu ei selity lasten testaamisen lisäyksellä vaan testausta on lisätty kaikissa ryhmissä, THL:n Taneli Puumalainen sanoo.

koronavirus
THL ja ministeriö kertovat tuoreimmat tiedot koronaepidemian tilanteesta Suomessa
THL ja ministeriö kertovat tuoreimmat tiedot koronaepidemian tilanteesta Suomessa

Menehtyneiden määrä on pysynyt matalana eikä ole merkkiä siitä, että viime kevään tilanne olisi toistumassa, kertoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön torstaisessa tilaisuudessa.

Tilaisuudessa käsiteltiin eri toimijoiden valtuuksia tartuntatautilain puitteissa sekä tautitilannetta Suomessa ja ulkomailla.

  • Menehtyneiden määrä on pysynyt alhaisena. Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olleiden määrä ei myöskään kasva, arvioidaan STM:stä.
  • Tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,3–1,4 ja positiivisten testien osuus on noin 0,2–0,3 prosenttia testatuista.
  • Lasten osuus testatuista on Helsingissä noin 19 prosenttia, muualla Suomessa noin 25 prosenttia.

Laboratoriotutkimuksia tehdään noin 10 000 päivässä. Lasten osuus testatuista on Helsingissä noin 19 prosenttia, muualla Suomessa noin 25 prosenttia.

– Ei voi sanoa, että testimäärän nousu selittyisi lasten testauksen lisäyksellä, testausta on lisätty kautta linjan kaikissa ryhmissä. THL katsoo, että kun on oireita, jotka sopivat koronaan, on aiheellista hakeutua testiin, Puumalainen sanoo.

Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olleiden määrä ei nyt kasva, arvioi STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

– Me emme näe jatkuvaa kiihtymistä tartuntojen määrässä päivittäin tai viikoittain. Nyt olemme nähneet siirtymisen uudelle tasolle, joka on vielä eurooppalaisittain matala. Taistelua pitää jatkaa erittäin ponnekkaasti ja mahdollisuus onnistua on olemassa, sanoo Voipio-Pulkki ja muistuttaa hyvästä hygieniasta sekä vastuullisesta käyttäytymisestä.

Tilaisuudessa käsiteltiin myös tartuntatautilain mukaisia toimivaltuuksia, joista kertoi STM:n johtaja Jaska Siikavirta.

Yle seurasi tiedotustilaisuutta Yle Areenassa ja tässä artikkelissa. Voit seurata alta tilaisuuden kulkua.

klo 10:40: Tilaisuus ja tämä seuranta päättyy.

klo 10:35: Toimittaja kysyy lisätäänkö testaamista sekä Viron luvusta, joka on noussut eilen. Puumalainen vastaa, että THL:n liikennevalomalli on tehty riskiarviota varten. Lentokenttätestauksessa tarkoitus on lisätä valmiuksia rajanylityspisteillä, jotta oireiset voidaan arvioida.

klo 10:32: Siikavirta kertoo, että tälläkin viikolla on ollut useampi kokoontuminen viranomaisten kesken, jossa rooleja on käyty läpi. Toimittaja kysyi Helsinki-Vantaan testausongelmista.

klo 10:26: Vuorossa toimittajien kysymyksiä.

klo 10:25: Taistelua pitää jatkaa, mahdollisuus onnistua on olemassa, Voipio-Pulkki sanoo.

klo 10:24: Suuria joukkotartuntaryppäitä ei ole tullut tietoomme, sanoo Voipio-Pulkki.

klo 10:22: Tartuttavuusluku näyttää asettuneen 1,3–1,4 pintaan. Ennusteet ovat kohtuullisia sairaalahoidon ja tehohoidon osalta.

klo 10:21: Voipio-Pulkki jatkaa.

klo 10:20: Positiivisten osuus on pysynyt matalana 0,2–0,3 %. Tautitapaukset löydetään ja epidemian kulkua pystytään seuraamaan, Puumalainen sanoo.

klo 10:16 Todettuja tartuntoja oli eiliseen mennessä yhteensä 8 002, tänään kirjattu vajaa 20 uutta tautitapausta. Se vastaa suurin piirtein keskimääräistä määrä viimeisten viikkojen aikana.

Ilmaantuvuus on 5,9 eli olemme Euroopan parhaimmistoa, sanoo Puumalainen. Sairaalahoidon tarve on vaihdellut, alle 10 on sairaalahoidossa ja tehohoidossa on nyt 1 henkilö. Menehtyneiden määrä on pysynyt matalana, eikä ole merkkiä siitä, että viime kevään tilanne olisi toistumassa, sanoo Puumalainen.

Euroopassa maiden sisällä on huomattavaa vaihtelua, tämä näkyy myös meillä Suomessa. Tautitapauksia on eniten Helsingin ja Uudenmaan alueella. On alueita, joissa tautia ei ole ollut viikkoina lainkana.

klo 10.13: Suurin osa maailman maista on punaisia. Pahin tilanne on Amerikassa ja Intiassa. Intiassa tapausmäärät ovat nousseet jyrkästi, tämä herättää huolta, sanoo Puumalainen.

klo 10:12: Puumalainen kertoo liikennevalomallista, josta kerrottiin eilen. Maat on jaettu vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin maihin.

klo 10:10: THL:n Puumalainen jatkaa.

klo 10:08: Avin tehtävä on myös varmistaa, että kunnat ja sairaanhoitopiirit toimivat saumattomasti yhteen, sanoo Siikavirta.

klo 10:06: THL:llä on tärkeä asiantuntijarooli, tukee viranomaisten toimintaa, sanoo Siikavirta. Avien tärkein tehtävä on kuntien ja kuntayhtymien valvonta.

klo 10:04: On hyvä huomata, että ministeriö ei anna yksityiskohtaisia määräyksiä tai ohjeita, Siikavirta sanoo.

klo 10:03: Siikavirta kertaa tartuntatautilain mukaisia toimivaltuuksia.

klo 10:02: Siikavirtaaloittaa.

klo 10:01: Tilaisuus alkaa.

klo 09:40: Tervetuloa seuraamaan THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuutta. Yle seuraa sen annin tässä artikkelissa.

Lue myös:

Täältä voit lukea kaikki tuoreimmat uutiset koronaviruksesta.

Lue seuraavaksi