1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin matkailun pelastajaksi sorvatun lomakuplan haasteena testit – johtajaylilääkäri: Tarvitaan nopeammin otettavia näytteitä ja vastauksia

Lappiin suunniteltu matkailukupla ulkomaalaisille turisteille olisi terveysviranomaisille työläs urakka.

matkailu
Miltä Lapin matkailutalvi näyttää lääkärin silmin?
Miltä Lapin matkailutalvi näyttää lääkärin silmin?

Lapin ensi talven matkailua yritetään pelastaa rakentamalla matkailukupla, jossa suojataan koronalta paikallisväestöä ja turistit voisivat lomailla turvallisesti.

Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Jukka Mattilan mukaan sairaanhoitopiirin on tuettava matkailua testaamisessa ja ohjeistuksessa, jos matkailualan suunnittelema matkailukuplamalli otetaan käyttöön.

– Tässä ei ole kysymys sairaanhoidosta, vaan terveysturvallisuudesta ja sen vuoksi meidän täytyy meidän täytyy luoda käytännöt, joilla väestön ja matkailijoiden turvallisuus taataan, miettii johtajaylilääkäri Jukka Mattila.

Nykyinen koronatestimenetelmä on liian hidas tilanteessa, jossa matkailijoita saapuu Lapin eri kentille yhtä aikaa suuri määrä. Lapissa on neljä lentokenttää, joissa liikenne on talvisin vilkasta.

– Nykyiset testimenetelmät ovat hitaita matkailun tarpeisiin. Tarvittaisiin nopeammin otettavia näytteitä ja vastauksia kuin mihin nyt pystymme.

Lomamatka kuplassa tarkoittaisi koronatestiä, maskipakkoa ja paikallisten välttelyä – Eristetty matkailukokemus voi olla ainoa tapa pelastaa Lapin matkailu

Antigeenitestistä apua testiruuhkaan

Resurssit ovat yksi suuri kysymysmerkki, johon sairaanhoitopiiri joutuisi matakailukupla-mallissa vastaamaan. Testaajia tarvittaisiin huomattavasti enemmän, jos matkailijoita saapuisi runsaasti useille kentille samaan aikaan.

Parhaillaan etsitään uusia menetelmiä nopeampaan koronatestaamiseen, joka mahdollistaisi suuremman joukon testauksen.

– Meille on tulossa antigeenitesti, jolla päästään nopeampaan vasteeseen kuin nyt. Mutta niissäkin näytteenottomenetelmät ovat samanlaisia kuin nykyisissä. Sellaiseen seulontaan, mitä toivottaisi matkailuun, ei vielä ihan päästä, toteaa Mattila.

Lapin matkailu kamppailee nyt aikaa vastaan, ja hallitukselta odotetaan päätöksiä. Charterlentojen aikaikkuna umpeutuu muutaman viikon päästä. Siihen mennessä matkatoimistot joko pitävät varauksensa tai peruvat ne.

Lapin sairaanhoitopiirissä mietitään jo, pitäisikö matkailija testata lähtömaassa vai kohdemaassa. Johtajaylilääkäri Mattila on kohdemaan kannalla.

– Minusta olisi kivaa päästä siihen, että testit tehtäisiin jo lentokoneessa, naurahtaa johtajaylilääkäri Jukka Mattila, mutta vakavoituu sitten ja sanoo, että lähtömaassa otettu testi ei kerro muuta kuin sen hetkisen tilanteen.

– Tosiasiassa tiedämme vasta kohdemaassa tehdyllä testillä, mikä tilanne on. Jos saadaan kuitenkin nopeampia testejä, niin silloin saadaan nopein varmistus heti kohdemaassa, Mattila sanoo.

Lapin matkailua uhkaa konkurssi ilman ulkomaalaisia – matkailuyritysten toive on, että lentoliikenne avataan hallitusti mahdollisimman pian

Lue seuraavaksi