1. yle.fi
  2. Uutiset

THL julkisti liikennevalomallinsa, testausta Helsinki-Vantaalla lisätään – Yle seurasi ministeriöiden tiedotustilaisuutta

Liikennevalomallin on toivottu selkeyttävän matkustusrajoituksia.

Matkustusrajoitukset
Miten ulkomailta saatuja koronatartuntoja aiotaan estää?
Miten ulkomailta saatuja koronatartuntoja aiotaan estää?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut tänään niin kutsutun liikennevalomallin. Mallin on tarkoitus selkeyttää muiden maiden koronavirustilannetta sekä matkustukseen liittyvää riskiä suomalaisille.

Malli esiteltiin THL:n, sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön yhteisessä tiedotustilaisuudessa, jonka aiheena oli rajojen terveysturvallisuus.

  • Voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Euroopassa vihreitä maita ovat Suomen lisäksi Viro, Latvia ja Unkari

THL:n liikennevalomallissa maat jaotellaan kolmeen kategoriaan koronavirustartuntojen ilmaantuvuuden mukaan.

  • Vihreässä luokassa riski tartunnalle ei THL:n mukaan ole merkittävästi korkeampi kuin Suomessa. COVID-19-ilmaantuvuus on alle hallituksen asettaman raja-arvon, alle 8-10 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää. Maihin matkustaessa on suositeltavaa huomioida ulkoministeriön matkustustiedotteet.
  • Oranssissa luokassa riski tartunnalle on korkeampi kuin Suomessa. COVID-19-ilmaantuvuus ylittää hallituksen asettaman rajan. Ilmaantuvuus on 10-25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää. Maihin matkustamista suositellaan vältettäväksi kaikissa muissa kuin perustelluissa syissä, sillä epidemia on joko voimistumassa tai vasta rauhoittumassa. Suomeen saavuttaessa tulisi noudattaa kahden viikon omaehtoista karanteenia.
  • Punaisessa luokassa riski tartunnalle on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa tai riskiä ei voida luotettavasti arvioida. COVID-19-ilmaantuvuus on hyvin korkea, yli 25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää. Maihin suositellaan välttämään kaikkea matkustamista. Epidemian laantuminen lähitulevaisuudessa arvioidaan epätodennäköiseksi. Mikäli matkustetaan, tulisi Suomeen saavuttaessa noudattaa kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Vihreät maat ovat THL:n kartoilla tällä hetkellä harvassa. Euroopassa Suomen lisäksi vihreitä maita ovat Viro, Latvia ja Unkari.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

THL liikennevalokartta maailma
THL

THL:n johtajan Mika Salminen muistuttaa, ettei liikennevalomalli ohjaa viranomaispäätöksiä eikä sitä tule sekoittaa hallituksen tekemiin rajapäätöksiin. Edelleen viranomaiset voivat tehdä yksilöllisen harkinnan perusteella terveystarkastuksia tai karanteenipäätöksiä rajoilla.

– Mallilla tavoitellaan sitä, että ihmisillä, joilla on matkustustarve, olisi tällainen ”yhden luukun paikka”, josta voisi katsoa, millainen on kohdemaan riski ja mitä tulisi ottaa huomioon Suomeen palatessa, Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Salminen arvioi, että THL päivittää maiden tilanteen viikoittain.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Vantaan Aronkytö: Testausta Helsinki-Vantaalla lisätään

THL kertoi viime viikolla, että jo puolet Suomen koronatartunnoista on peräisin ulkomaanmatkoilta. Hallitus tiukensikin viime viikon maanantaina matkustusrajoituksia. Tuolloin matkustusrajoitukset päätettiin palauttaa yhdeksään Euroopan maahan, koska koronatilanne on huonontunut monessa maassa elokuussa. (siirryt toiseen palveluun)

Viime päivinä useat mediat ovat kirjoittaneet Helsinki-Vantaan koronatestauksen ja -ohjeistuksien kipukohdista. Tiedotustilaisuudessa paikalla ollut Vantaan kaupungin Timo Aronkytö vakuutti, että testaus Helsinki-Vantaalla toimii.

– Olemme käynnistäneet terveysneuvonnan hyvin nopeasti ja käynnistimme tuloaulaan testausaseman, joka toimii 24 tuntia vuorokaudessa. Yhä enenevästi terveysneuvonta ohjaa riskimaista saapuvia testaukseen, Aronkytö sanoi.

– Meidän on mahdollista kaksin- tai kolminkertaistaa testauskapasiteettia. Lisäksi tehdään massatestauksia.

Aronkytö sanoi, että Helsinki-Vantaalla on testattu kaikki Romaniasta saapuneet lentokoneet. Testaus on ollut vapaaehtoista, mutta suurin osa matkustajista on siihen suostunut.

– 350 matkustajaa Romaniasta on testattu ja kahdelta on löytynyt tartunta.

Kentällä on Aronkydön mukaan tartuntatautilääkäri, joka ohjaa testaukseen ja keskustelee niiden kanssa, jotka eivät siihen suostu.

Aronkytö sanoi, että tänään testataan kaksi lentokoneellista, toinen Frankfurtista ja toinen Malagasta. Huomenna testataan Istanbulista saapuva kone.

– Maanantaisin aina päätämme, mitkä koneet massatestataan. Jos tilanne pahenee, testausta on mahdollista lisätä. Laajuus on sovitettu epidemiologiseen tilanteeseen ja lentoliikenteen volyymiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön Lasse Ilkan mukaan Helsinki-Vantaalta on saatu noin 10 positiivista tulosta tähän mennessä. Testituloksia on saatu kaikkiaan yli 2 000.

Voit keskustella aiheesta huomiseen torstaihin 27.8. klo 23 saakka.

Lue seuraavaksi