1. yle.fi
  2. Uutiset

Yritykset Helsinki-Vantaan lentokentällä pyörivät puolella teholla, vaikka Finnairin yt:t eivät vielä edes vaikuta – poislähtö ei silti ole vaihtoehto

Esimerkiksi autovuokraamot ovat olleet lentokentällä auki lähes normaalisti. Kotimaanmatkailijat ovat paikanneet turistien jättämää lovea.

Helsinki-Vantaan lentoasema
Autovuokraamon palvelutiski Helsinki-Vantaan lentoasemalla
Näin asioitiin Helsinki-Vantaan autonvuokrauspisteellä ennen koronaa, kun maskit eivät olleet vielä arkipäivää.Juha Kivioja / Yle

Helsinki-Vantaan Iittala Storen myyjä Nelli Lindholm aloittaa syksyn iloisin tunnelmin, vaikka eilen kantautuikin uutiset Finnairin yhteistoimintaneuvotteluista. Lindholm ei ollut ainakaan vielä kuullut, että Finnairin irtisanomisilla tai lomautuksilla olisi vaikutuksia hänen töihinsä tai työnantajaansa.

Lindholm oli monen muun lentokentällä työskentelevän tavoin keväällä lomautettuna. Silloin hän etsi myös muita työmahdollisuuksia. Vaikka tällä hetkellä Lindholmilla on hieman vähemmän työtunteja kuin ennen koronaa, hän on onnellinen siitä, että sai ylipäätään palata töihin.

– Nyt, kun olen päässyt takaisin, en ole miettinyt muita vaihtoehtoja. Toivottavasti tulisi enemmän asiakkaita, että saisin olla vielä täällä. Tykkään siitä, kun on asiakkaita monista eri maista.

Kuvassa Iittala Shopin myyjä Nelli Lindholm
Nelli Lindholm oli keväällä lomautettuna. Vaikka työtunteja on vähemmän kuin ennen koronaa, hän on iloinen, että on päässyt palaamaan lentokentälle myyjän töiden pariin.Linda Eklund

Kotimaanmatkailijat paikanneet autovuokraamojen turistiasiakkaiden katoa

Sixt-autovuokraamon Helsinki-Vantaan toimipistevastaava Miikka Johansson kertoo, ettei hän edes tietäisi Finnairin yt-neuvotteluista, ellei olisi seurannut uutisia. Autovuokraamo on pystynyt pitämään ovensa auki koko korona-ajan normaalisti.

– Normaalisti turistiasiakkaita tulee ulkomailta paljon, joten heitä on kaikilla autovuokraamoilla ollut täällä nyt huomattavasti vähemmän. Suomalaisia asiakkaita on itse asiassa ollut jopa hieman enemmän kuin normaalisti. Totta kai kun lentoja ei tule, yleisesti on ollut vähemmän asiakkaita, Johansson sanoo.

Sixtin henkilökunnasta noin 50 prosenttia on tällä hetkellä töissä. Henkilöstön osalta päätökset syksyn työnkuvista ovat vielä kesken. Yli 100-vuotiaassa saksalaisessa autonvuokrausyrityksessä ei ole tarvinnut miettiä lentokentältä muuttamista.

– Niin kauan kuin tänne lentoja tulee, niin kyllä täällä on pakko olla lippulaivana, että näkyy muualle maailmalle, Johansson sanoo.

Kuvassa Helkama Rentsin toimitusjohtaja Ari Ilonen
Ari Ilonen toivoo, että rajoja voitaisiin aukaista turvallisella tavalla. Hän uskoo, että matkailu tulee vielä elpymään.Kate Korpela-Juntunen

Myöskään Avis ja Budget -autovuokraamot eivät ole lentokentältä lähdössä minnekään. Autovuokraamot omistavan Helkama Rentin toimitusjohtaja Ari Ilonen kertoo, että kotimaanmatkailun suosio on näkynyt heidän liiketoiminnassaan.

– Meillä on vakaa usko siihen, että matkailu ja matkustaminen palaavat. Toivottavasti rajoja voitaisiin aukaista turvallisella tavalla. Se olisi tärkeää niin suomalaiselle liike-elämälle kuin turismillekin, Ilonen sanoo.

– Emme me voi tänne Suomeen sulkeutua ja linnottautua. Se kostautuu tavalla tai toisella vääjäämättä, hän lisää.

Avis ja Budget olivat huhti-toukokuussa pieniä pätkiä kiinni Helsinki-Vantaalla, mutta pääsääntöisesti ne ovat olleet lähes normaalisti auki. Yt-neuvotteluja on kuitenkin jouduttu käymään ja lomautuksia tekemään.

Helsinki-Vantaan kentän henkilöstöstä noin kolmannes on tällä hetkellä töissä.

– Kysyntä on merkittävästi hiljaisempaa. Jos kokonaisuutena Helsinki-Vantaalla lentoliikennettä liikkuu noin 20 prosenttia normaalista, niin vähän samoilla suunnilla siellä ollaan lentoliikenteeseen liittyvän autonvuokrauskysynnän kanssa, hän sanoo.

Muumi-konserni lomauttanut ensimmäistä kertaa historiassaan

Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo, että koronapandemia on aiheuttanut valtavia muutoksia ja hankaluuksia kaikkiin muumimyymälöihin.

– Ensimmäistä kertaa koko Muumi-konsernin historiassa, olemme lomauttaneet ihmisiä, Kråkström kertoo.

Lentokentän kaksi muumikauppaa oli huhtikuun alusta kesäkuun alkuun asti kiinni. Nyt myynnit ovat Kråkströmin mukaan noin 30 prosenttia normaalista.

Kun lentokentällä kaupat olisivat normaalisti auki aamun varhaisista tunneista yömyöhään saakka, nyt muumiliikkeet menevät Iittalan kaupan tavoin kiinni jo kuudelta.

Lentokentältä lähtö ei silti ole käynyt edes mielessä.

– Ei koskaan, Kråkström toteaa.

Syksyyn lähdetään tarkkaavaisin mielin, kevennetyllä henkilömäärällä ja sopeutetulla toiminnalla.

– Me voimme pitää myymälöitämme auki ja tarjota ihmisille töitä. Moomin Shop -yhtiönä haki ja sai valtiolta tukea. Koemme velvollisuudeksemme käyttää se työpaikkojen turvaamiseen.

Kråkström välittää sympatiansa Finnairin henkilökunnalle ja johdolle.

– Ymmärrämme, kuinka kauhea tilanne tämä on kaikille osapuolille. Eihän Finnair lomauttaisi ketään, jos olisimme normaalitilanteessa. Covid on syy ja lomautukset seuraus – ja seuraukset ovat kamalia, surullisia ja dramaattisia, Roleff Kråkström sanoo.

Ravintolapalveluista suurin osa edelleen kiinni

SSP Finland on yksi kolmesta Helsinki-Vantaan lentoaseman ravintolapalveluista vastaavista yrityksistä. Suurin osa SSP Finlandin yksiköistä Helsinki-Vantaalla on ollut suljettuna koronavirustilanteen vuoksi keväästä lähtien.

Tällä hetkellä on auki seitsemän yksikköä, joiden joukossa on pari kahvilaa, ravintolaa ja pubia. Yle ei tavoittanut yksiköiden manageroinnista vastaavaa henkilöä.

Lue seuraavaksi:

Finnair vähentää arviolta 1 000 työpaikkaa – toimitusjohtaja Topi Manner: "Lentoliikenteen toipuminen kestää vuosia"

Pitkän linjan purseri Ami Niemelä: "Ammattikunta tiesi, että tässä käy isommin" – kymmenet lentoemännät kouluttautuivat pikana hoiva-alalle

Omistajaohjausministeri Tuppurainen ja työministeri Haatainen lupaavat tukea Finnairin työntekijöille

Lue seuraavaksi