Hyppää sisältöön

Kaksi kuollut ja yksi loukkaantunut mielenosoitusta seuranneessa ampumavälikohtauksessa Wisconsinin osavaltiossa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo lähettävänsä paikalle liittovaltion joukkoja.

Mielenosoittaja Kenoshan kaupungissa 24. elokuuta 2020. Kuva: Tannen Maury / EPA

Kaksi ihmistä on kuollut ja yksi haavoittunut ampumisessa Kenoshan kaupungissa Wisconsinin osavaltiossa Yhdysvalloissa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä paikallista aikaa, kertovat uutistoimistot.

Asian vahvistaa Kenoshan poliisi viestipalvelu Twitterissä. Poliisin lausunnon mukaan haavoittuneella ei ollut hengenvaaraa.

17-vuotias poika on pidätetty tapaukseen liittyen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Jos tviiti ei näy, voit lukea sen täältä (siirryt toiseen palveluun).

The New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ammuskelu tapahtui sen jälkeen, kun useat mielenosoittajat olivat lähteneet pois alueelta ulkonaliikkumiskiellon tultua voimaan.

Sosiaalisessa mediassa leviävässä kännykkävideossa näkyy, miten kiväärillä aseistautunut valkoinen mies kulkee katua, muut yrittävät ainakin riisua hänet aseista ja hän ampuu heitä kohti.

Tulitus jatkuu vielä senkin jälkeen, kun muut ovat vetäytyneet kauemmas. Sen jälkeen ampuja kävelee eteenpäin ja panssaroitujen ajoneuvojen kohdalla hän nostaa kädet pystyyn. Viranomainen ei pysäytä häntä, vaikka tilannetta seuraavat huutavat hänen ampuneen ihmistä.

Torstaina julkaistujen muiden videoiden sekä lehtitietojen perusteella mies ampui tiettävästi ensin henkilöä päähän läheisen automyymälän pihalla ja pakeni sen jälkeen kadulle. Siellä hänet osoitettiin ampujaksi ja joukko ihmisiä lähti hänen peräänsä.

Hän kompastui ja ampui useita laukauksia hänen kimppuunsa käyvien päälle. Yhdellä kimppuun käyneistä oli pistooli kädessä. New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) hän ei ampunut enää ylös noustuaan, mutta asiaa on vaikea todeta kaukaa kuvatusta kännykkäkuvasta. Samaan aikaan kuuluu useita laukauksia. Tutkinta on kesken.

Ampuja on sittemmin identifioitu Kyle Rittenhouse -nimiseksi nuorukaiseksi. Hänet on pidätetty epäiltynä murhasta (siirryt toiseen palveluun). Kuolleet olivat 26- ja 36-vuotiaita.

Uutistoimisto AP kertoo, että Wisconsinin varakuvernööri Mandela Barnes (dem.) syyttää ampumisesta valkoisia ääriaineksia:

– Kuinka monesti, ympäri maata, näette aseistautuneita miehiä protestoimassa, marssimassa osavaltioiden pääkaupunkien hallintorakennuksille ja kaikkien mielestä se on ihan ok? Ihmiset pitävät sitä ikään kuin tavallisena toimintana, että ihmiset kuljeskelevat ympäriinsä rynnäkkökiväärien kanssa, sanoi Barnes Democracy Now - ohjelmassa.

Presidentti Donald Trump on kertonut lähettävänsä liittovaltion joukkoja Kenoshan kaupunkiin valvomaan mielenosoituksia.

Protestit alkoivat mustan miehen ampumisesta

Wisconsinin osavaltiossa on ollut väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia sen jälkeen kun poliisi ampui mustaa Jacob Blakea sunnuntaina.

Poliisi ampui Blakea seitsemän kertaa, kun mies oli yrittänyt mennä autoonsa, jossa hänen kolme lastaan olivat. Poliisin mukaan ampuminen tapahtui, kun poliisi oli vastaamassa ilmoitukseen perheväkivallasta.

Blakestä oli voimassaoleva etsintäkuulutus, mutta on ollut toistaiseksi epäselvää, mitä poliisi tiesi siitä ampumistilanteessa. USA Today -julkaisun mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisille olisi kerrottu ennen paikalle tuloa, että paikalla olevalla henkilöllä on voimassaoleva etsintäkuulutus.

Etsintäkuulutus ei luonnollisesti myöskään oikeuta ampumaan pidätystilanteessa, jos pidätettävä ei todistettavasti muodosta hengenvaaraa. Pidätettävän pakeneminen ei sekään itsessään oikeuta Wisconsinin laissa pidätettävän ampumista.

Päivitetty 27.8. klo 17.25 uusia tietoja Kenoshan ampumisen etenemisestä.

Päivitetty klo 22.06 juttuun Trumpin tviitti ja tieto liittovaltion joukkojen lähettämisestä paikalle.

Päivitetty klo 20.47 juttuun tieto, että yksi henkilö on pidätetty tapaukseen liittyen.

Päivitetty klo 20.16 juttuun video ja tiedot varakuvernöörin kommenteista.

Aiheesta lisää:

.
.