1. yle.fi
  2. Uutiset

Satakunnassa kummastellaan: Miksi Porin lennot eivät ole mukana valtion selvityksessä?

Satakuntaliitto ja Porin kaupunki katsovat, että Porin pitää päästä mukaan, jos valtio alkaa tukea maakuntalentoja.

lentoliikenne
BASe Karhu Aero lentokone. Pori-Helsinki-lennot alkoivat taas elokuun alussa. Porin lentoasema.
Porista Helsinkiin lentää tällä hetkellä unkarilainen BAS-lentoyhtiö.Tapio Termonen / Yle

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä hämmästelevät, että valtio on jättänyt Porin lentoyhteyden pois maakuntalentoja koskevasta selvityksestään.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti viime viikolla (siirryt toiseen palveluun) perustaneensa työryhmän arvioimaan Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoliikenneyhteyksiä. Työryhmän tehtävänä on arvioida, miten lentoyhteydet voidaan turvata.

Maakuntajohtaja: "Epäreilua"

Satakuntaliitto ja Porin kaupunki ovat yrittäneet keväästä asti saada myös Porin lentoja mukaan valtion tukipohdintoihin, mutta menestys ei ole ollut kaksista. Valtio on keskittynyt huolehtimaan ainoastaan Finnairin lentojen loppumisen takia uhattujen maakuntakenttien tulevaisuudesta.

– On epäreilua, että Poria ei huomioida. Porin liikenneyhteydet ovat verrattavissa Kokkolan ja Jyväskylän tilanteeseen. Ei ole kohtuullista, jos Pori jätetään pohdinnan ulkopuolelle, maakuntajohtaja Aro-Heinilä tiivistää tuntonsa.

Pori ei harkitse miljoonatukiensa lopettamista

Maakuntajohtaja Aro-Heinilä ja kaupunginjohtaja Luukkonen ovat lähestyneet työryhmää vetävää valtiosihteeri Pilvi Torstia ja toivoneet, että Suomen maakuntia kohdeltaisiin tasapuolisesti.

Tällä hetkellä Porin kaupunki maksaa itse miljoonia euroja vuodessa Porin ja Helsingin välisten lentojen järjestämisestä. Osa porilaispoliitikoista on vaatinut lentoyhteyden tukemisen lopettamista. Lennoilla on ollut vähän matkustajia koronan takia.

Kaupunginjohtaja Luukkosen mukaan lennoista tehdyn sopimuksen purkamista ei edes harkita. Porin kaupungin tekemä sopimus lentoyhtiön kanssa on salainen, joten tiedossa ei ole, paljonko sopimuksen rikkominen maksaisi kaupungille. Kaupunginjohtaja ei kysyttäessä kerro rahasummaa.

Luukkonen pistää toivonsa siihen, että satakuntalaisten huolet vielä kuullaan ja Pori pääsee mukaan, jos valtiolta liikenee tukea muille lentoyhteyksille.

– Olisi perin outoa, jos Satakunnan roolia vientimaakuntana ei ymmärrettäisi, Luukkonen sanoo.

Valtiosihteeri Torsti ei ole vastannut Ylen sähköpostilla asiasta lähettämiin kysymyksiin.

Lue seuraavaksi