Päijät-Hämeen sote-yhteisyrityksen tielle tuli mutkia – Terveystalo valitti markkinaoikeuteen

Yhteisyritys ei pääse aloittamaan aikataulussa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä joutuu etsimään vaihtoehdon pika-aikataululla.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritys ei pääsekään aloittamaan sotekeskuspalveluja Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä vuodenvaihteessa. Kuva: Petri Niemi/Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen tekemästä yhteisyrityspäätöksestä on valitettu markkinaoikeuteen. Valittaja on kilpailutukseen osallistunut Terveystalo.

– Kilpailutus oli todella hyvin valmisteltu. Sen sijaan arviointiperusteet olivat sen verran ylimalkaiset, että meillä heräsi epäilys, olivatko ne tarjouspyynnön mukaiset, sanoo Terveystalon ulkoistuksista vastaava johtaja Kirsi Pitkälä.

Yhtymä yritti avata perusteita, mutta Pitkälän mukaan Terveystalo päätyi kuitenkin pitkän harkinnan jälkeen hakemaan ratkaisua markkinaoikeudelta.

– Ymmärrämme, ettei yhtymä voinut kaikkea avata liikesalaisuuksiin vedoten, mutta haluamme selvyyden, onko tässä kaikkia kohdeltu tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti, sanoo Pitkälä.

Yhteisyrityksen piti aloittaa sotekeskuspalvelujen tuottaminen Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä 1. tammikuuta 2021. Nyt aloitus viivästyy useilla kuukausilla.

– Kilpailu palveluntuottajien välillä on kovaa. Päijät-Hämeen asukkaiden palvelujen kannalta on valitettavaa, että hankinnasta on jätetty valitus, toteaa toimitusjohtaja Marina Erhola.

Palvelut jo jatkoajalla

Yhtymä joutuu nyt kiireellä pohtimaan, miten palvelut turvataan, sillä ulkoistettujen palvelujen sopimukset ovat jo nyt jatkoajalla.

– Tämä aiheuttaa meille aika paljon työtä. Odotamme, laittaako markkinaoikeus tähän toimeenpanokiellon. Joka tapauksessa joudumme etsimään vaihtoehtoisia palveluntuotantotapoja, toteaa Erhola.

Erholan mukaan markkinaoikeudessa käsittelyajat ovat olleet keskimäärin kahdeksan kuukautta. Hän kuitenkin uskoo, että tässä tapauksessa käsittely voisi sujua nopeammin, sillä kyse on yhteiskunnan kannalta tärkeästä palvelutuotannosta.

– Vielä emme tiedä, mitä valitus tarkemmin koskee. Perehdymme huomenna valituksen sisältöön ja linjaamme, miten etenemme, kertoo hankejohtaja Ismo Rautiainen.

Erhola kertoo, että yhtymä on jo etukäteen käynyt neuvotteluja kilpailutukseen osallistuneiden palvelutuottajien kanssa. Siitä huolimatta valitus tehtiin, joten on epätodennäköistä, että Terveystalo vetäisi valituksensa pois.

Täydennetty 26.8.2020 klo 18:32 Terveystalon Kirsi Pitkälän kommentit

Lue lisää: