Varapresidentti Pence hyökkäsi puoluekokouksessa Bidenia ja mielenosoittajia vastaan: "Ette ole turvassa Joe Bidenin Amerikassa"

Pence syytti Bidenia radikaalivasemmiston pelinappulaksi ja vannoi, että Trump tekee Amerikasta jälleen suuren – uudelleen.

Varapresidentti Mike Pence oli illan pääpuhuja puoluekokouksen kolmantena päivänä. Kuva: David T. Foster III / EPA

Yhdysvalloissa kuunneltiin varhain torstaiaamuna Suomen aikaa republikaanien puoluekokouksen kolmannen päivän puheenvuoroja.

Illan pääesiintyjä oli varapresidentti Mike Pence, joka piti puheensa pienen yleisön edessä puoluekokouspaikalla. Tavallisesti hillitysti esiintyvä Pence piti yllättävänkin ilmeikkään ja hyökkäävän puheen.

Pence aloitti kehumalla Trumpia vuolaasti ja päätyi lopuksi tylyttämään demokraatteja ja puolueen ehdokasta Joe Bidenia rankasti.

– Donald Trump tekee asiat omalla tavallaan, omilla ehdoillaan. Hän kertoo selkeästi mielipiteensä. Hän pitää asiat kiinnostavina. Mutta ennen kaikkea hän on pitänyt sanansa amerikkalaisille ihmisille, Pence sanoi.

Faktantarkistusta tekevä Politifact (siirryt toiseen palveluun)tosin muistuttaa, että Trump on rikkonut lähes puolet amerikkalaisille tekemistään lupauksista.

Pence kehui hallituksen toimintaa monella eri osa-alueella. Erityisesti hän kiitteli Trumpin koronapolitiikkaa. Hän myös lupaili koronarokotetta vuoden loppuun mennessä

– Joe Biden sanoi, että mitään ihmettä ei ole odotettavissa, mutta Amerikka on ihmeiden kansakunta, Pence argumentoi.

Yhdysvalloissa on kuollut 180 000 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Trumpin hallinnon työ ei ole kuitenkaan Pencen mukaan vielä ohi.

– Saadaksemme Amerikan takaisin, tarvitsemme neljä vuotta lisää presidentti Trumpia Valkoisessa talossa.

"Troijan hevonen"

Yhdysvalloissa jyllääviin, poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustaviin mielenosoituksiin Pence otti kantaa yleisluontoisesti. Wisconsinin viime päivien kärjistyneitä tapahtumia hän ei erikseen maininnut.

– Tuemme rauhanomaisia protesteja, mutta ryöstely ja mellakointi ei ole rauhanomaista protestointia, patsaiden alas repiminen ei ole sitä myöskään. Tarvitsemme kaduille lakia ja järjestystä.

Pence hyökkäsi Bidenia vastaan sanomalla, että tämä haluaisi viedä poliisilta määrärahat.

– Ette ole turvassa Joe Bidenin Amerikassa. Presidentti Trumpin kanssa tulemme aina seisomaan poliisin puolella, emmekä tule viemään heiltä määrärahoja nyt tai koskaan.

Pencen mukaan muutamia vuosia sitten radikaaleina pidetyt ajatukset ovat nykyään demokraattipuolueen valtavirtaa. Hänen mukaansa radikaalivasemmisto aikoo kaapata vallan Bidenin kautta.

– Biden ei olisi mitään muuta kuin radikaalivasemmiston Troijan hevonen.

– Näissä vaaleissa on kysymys siitä, pysyykö Amerikka Amerikkana. Me teemme Amerikasta jälleen suuren – uudelleen, Pence päätti puheensa.

Kellyanne Conway: Trump nostanut naisia korkealle

Trumpin korkeassa asemassa oleva neuvonantaja Kellyanne Conway esiintyi myös puoluekokouksessa, vaikka on kertonut pian irtisanoutuvansa työstään.

Conway kiitti Trumpia työstä naisten ja miesten tasa-arvoisen aseman eteen. Hän mainitsi, että Trump on nostanut naisia keskeisiin rooleihin sekä liiketoiminnassaan että hallituksessaan.

Lukuisat naiset ovat myös syyttäneet Trumpia seksuaalisesta ahdistelusta. Tämän Trump on kiistänyt.

Puoluekokouksen viimeisiä tapahtumia seurataan Suomen aikaa varhain perjantaiaamuna. Silloin on puheenvuorossa Trumpin lähimpiin neuvonantajiin kuuluva Ivanka-tytär sekä varmasti kokouksen odotetuin puhe, jolla Donald Trump ottaa presidenttiehdokkuuden vastaan.

Lue lisää: