1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli 55 vuotta vanha kasvio on kulkenut Kalervo Koiviston mukana läpi elämän: "Aina se on jotenkin mahtunut muuttolaatikoihin"

Koivisto innostui opiskelutehtävästä ja keräsi sisarensa kanssa yli 80 kasvilajia.

Kasvio
Kalervo Koivisto esittelee kasviotaan.
Kalervo Koivisto on tehnyt aikanaan huolellista työtä. Se näkyi myös numerossa, arvosana oli täysi kymmenen.Saara Hirvonen / Yle

– Tässä on 84 kasvia, jotka on kerätty kodin lähiympäristöstä, luontoharrastaja Kalervo Koivisto esittelee yli 55 vuotta vanhaa kasviotaan.

Lähiympäristöllä Koivisto tarkoittaa noin 20 kilometrin etäisyyttä kotitilalta.

Koivisto keräsi kasvionsa oppikoulukesinään vuosina 1963–1965. Hän oli tuolloin 12–15-vuotias maatilan poika Huittisista.

– Siskoni kanssa innostuin kasvien keräämisestä. Muutama erityiskasvi on haettu lähikunnista, Koivisto kertoo.

Kasveja löytyi muun muassa tien varsilta ja Lauttakylän Loimijoen rannasta sekä Rekiojan rannasta. Nykyisin Koivisto asuu Helsingin Puistolassa.

Yksi kasvion harvinaisuuksista on orkideoihin kuuluva maariankämmekkä.
Yksi kasvion harvinaisuuksista on orkideoihin kuuluva maariankämmekkä. Se on myös yksi Kalervo Koiviston suosikeista. Hän löysi kasvin äitinsä kotiseudulta.Saara Hirvonen / Yle

Koivisto keräsi kasveja läpi kesän, joten kasviossa on mukana eri aikaan kesällä kukkivia lajeja.

– Siskoni miehen kasviossa oli lähinnä loppukesästä kukkivia lajeja, koska hänelle oli tullut kiire koota niitä vähän ennen syyslukukauden alkamista, Koivisto naurahtaa.

Voit kuunnella Kalervo Koiviston haastattelun alta.

Nykyisin Helsingin puistolassa asuva, luontoharrastaja Kalervo Koivisto keräsi oman kasvion oppikoulukesinään vuosina 1963–1965. Huolellisesti koottu kasvio on vieläkin tallessa. Kuuntele Kalervo Koiviston haastattelu.
Kasvioon kuului myös kasvistopäiväkirja, johon merkittiin löydetyn kasvin tieteellinen nimi, suomenkielinen nimi, kasvisuku, löytöpaikka ja ajankohta. Koivisto on kirjoittanut tekstit huolellisella käsialalla.
Kasvioon kuului myös kasvistopäiväkirja, johon merkittiin löydetyn kasvin tieteellinen nimi, suomenkielinen nimi, kasvisuku, löytöpaikka ja ajankohta.Saara Hirvonen / Yle

Huolellisesti koottu kasvio on vieläkin tallessa. Nykyisessä kodissa kasviolla on oma paikkansa varaston hyllyllä.

– Kasvisto on kulkenut läpi elämän mukana, aina se on jotenkin mahtunut muuttolaatikoihin, Koivisto sanoo.

Sivukuva mustakantisesta kasviosta, jossa on 84 eri kasvia.
Kalervo Koivisto on tallentanut kasviotaan jo 55 vuoden ajan. Kuivatut kasvit ovat säilyttäneet värinsä yllättävän hyvin.Saara Hirvonen / Yle

Ainakin 1960-luvulla kasveja vielä kerättiin ja prässättiin Suomen kouluissa. Nykyisin vastaavaa keruuta tehdään lähinnä kuvaamalla. Koiviston oma lapsenlapsi on koonnut digikasviota.

– Hyvä on, että tutustutaan kasveihin, mutta ei se ole samanlaista kuvaamalla. Tutustutaan samalla tavalla kasvupaikkaan, mutta muut työvaiheet jäävät pois, hän sanoo.

Kuivattu ja prässätty ruusu kasviosta lähikuvassa.
Kasvien tuoksut ovat Koivistolle tärkeitä. Hän pitää erityisesti ruusuista, kieloista ja syreeneistä.Saara Hirvonen / Yle

Kuuntele myös Elävästä arkistosta:

Kasvio, koululaisten kesäurakka

Lue seuraavaksi