1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Asuntojen hinnat

Asuntojen hinnat kohosivat heinäkuussa

Kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli noin kaksi kuukautta Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Vanhojen osakeasuntojen keskimääräinen neliöhinta oli esimerkiksi Tampereella 2 586 euroa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Vanhojen osakeasuntojen hinnat kohosivat heinäkuussa, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousivat 1,2 prosenttia ja muualla Suomessa 1,6 prosenttia edelliskuuhun verrattuna.

Myös kauppamäärät näyttävät piristyneen heinäkuussa. Rivitaloasuntoja myytiin kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kerrostaloasunnoissa kauppamäärät pysyivät viime vuoden tasolla.

Tiedot kauppamääristä perustuvat kiinteistönvälittäjien kautta tehtyihin kauppoihin.

Hintakehityksessä muista isoista kaupungeista erottuivat Turku ja Vantaa. Turussa asuntohinnat tippuivat heinäkuussa 5,1 prosenttia ja Vantaalla 1,6 prosenttia edelliskuun tasolta.

Vanhojen osakeasuntojen keskimääräinen neliöhinta oli Helsingissä 4 556 euroa, Tampereella 2 586 euroa, Turussa 2 126 euroa ja Oulussa 1 829 euroa.

Vuodesta 2015 lähtien vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla 15 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat ovat keskimäärin laskeneet neljä prosenttia.

Tilastokeskus kertoo myös heinäkuussa myydyn kerrostaloasunnon keskimääräisiä myyntiaikoja. Kiinteistönvälittäjien kautta tehdyissä kaupoissa keskimääräinen myyntiaika Helsingissä oli 58 päivää, Tampereella ja Turussa 62 päivää. Länsi- ja Itä-Suomessa keskimääräinen myyntiaika oli hieman yli 100 päivää.