1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS)

Koronavirustestien tulosten saaminen venyy Essotessa ruuhkien vuoksi – vastaus voi viipyä jopa 7 vuorokautta

Sairaanhoitopiiri Essote kertoo, että näytteiden määrät ovat kasvaneet niin suuriksi, että Kuopion yliopistollisen sairaalassa sijaitsevan laboratorion toiminta on myös ruuhkautunut.

Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Koronatestien tuloksissa on ilmaantunut viivettä sairaanhoitopiiri Essotella.

Sairaanhoitopiiri tiedottaa, että useimmat näytteet tutkitaan Islabin laboratoriossa Mikkelin keskussairaalalla. Osa joudutaan lähettämään muualle.

Viime perjantaina ja lauantaina otetut koronavirusnäytteet jouduttiin lähettämään Ruokaviraston sijaan Kuopion yliopistollisen sairaalan Islabin laboratorioon.

Näytteiden määrät ovat kasvaneet niin suuriksi, että KYS:issä sijaitsevan laboratorion toiminta on ruuhkautunut. Vastaukset viipyvät siellä jopa 6–7 vuorokautta.

Kaikki tulokset ilmoitetaan heti kun ne saadaan, mutta viivettä on myös Essoten päässä, koska vastauksia tulee paljon ja niiden käsittely vie oman aikansa.

Negatiivinen tulos ilmoitetaan asiakkaalle joko tekstiviestillä tai soittamalla. Positiivisesta tuloksesta soittaa aina lääkäri.

– Jos odottelet testitulosta ja oireet ovat helpottaneet, kahden oireettoman päivän jälkeen voit palata normaaliin elämään, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Sairaanhoitopiiri kertoo myös, että aikoja saatetaan joutua perumaan tai siirtämään monessa terveyspalvelujen yksiköissä. Syynä ovat henkilöstön sairaspoissaolot ja sisäiset siirrot.

– Tilannetta pyritään helpottamaan lisärekrytoineilla, mutta fakta on, että henkilöstön määrä on hyvin tiukka ja nykyinen poikkeustilanne aiheuttaa huomattavia haasteita täysin normaalin toiminnan pyörittämiseen, kertoo Seppälä.

Lue myös:

Uusimmat koronatiedot Etelä-Savosta: Koronavirustartunnat laskenut Etelä-Savossa