Hyppää sisältöön

Mikä on Yhdysvaltojen etelärannikkoa piinaava myrskytulva? Ylen meteorologi kertoo

Hurrikaani Lauran moukaroidessa Louisianaa merenpinnan varoitetaan nousevan jopa kuusi metriä.

Myrsky rantautui Texasin ja Louisianan rannikolle torstaiaamuna Suomen aikaa. Kuva Texasin Sabine Passista 26. elokuuta. Kuva: Eric Thayer / AFP

Nelosluokan hurrikaani Laura piiskaa parhaillaan Yhdysvaltain etelärannikkoa. Aamulla Suomen aikaa myrskyn keskus siirtyi mantereelle Cameronissa, Louisianan osavaltiossa.

Yhdysvalloissa paikallinen ilmatieteenlaitos on varoittanut myrskytulvasta, joka voi kohottaa merenpintaa jopa kuudella metrillä. Kysyimme Ylen meteorologilta Matti Huutoselta, mistä ilmiössä on oikein kyse.

Mikä on myrskytulva?

– Myrskytulva eli myrskyvuoksi syntyy matalapaineen ja voimakkaan tuulen yhteisvaikutuksesta. Kun hurrikaani rantautuu, tuuli pakkaa vesimassoja kohti mannerta. Samaan aikaan matala ilmanpaine nostaa vedenpintaa. Sade voi sekin nostattaa tulvaa, mutta sen vaikutus on pienempi, sanoo meteorologi Matti Huutonen.

Mitkä tekijät vaikuttavat vedenpinnan nousuun?

– Tuulen voimakkuuden ja ilmanpaineen lisäksi myös rannan muoto ja syvyys vaikuttavat. Loivasti viettävä ranta on pahin, sillä vesi pääsee nousemaan sitä pitkin helpoiten. Myös vuorokaudenajalla on merkitystä. Nousuveden aikaan myrskytulva nousee korkeammalle kuin tavallisesti.

.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kuinka nopeasti myrskytulva nousee?

– Vedenpinnan nousuvauhti riippuu paljon myrskyn voimakkuudesta. Lähtökohtaisesti kyse on kuitenkin enemmänkin tunneista kuin vuorokausista. Myös maasto vaikuttaa. Rakennetusta kaupunkiympäristöstä vesi ei pääse poistumaan yhtä nopeasti kuin luonnosta.

Miten pitkälle mantereelle vesi voi nousta?

– Myrskytulva voi ulottua useita kymmeniä kilometrejä maan sisäosiin. Esimerkiksi nyt Louisianassa vedenpinnan nousun on varoitettu ulottuvan jopa 60 kilometrin päähän mereltä. Toki myrskytulva jää sitä matalammaksi, mitä kauemmas rannikolta mennään.

Voiko Suomessa olla myrskytulvaa?

– Suomessa myrskytulvia ei esiinny, koska tuulennopeudet eivät nouse tarpeeksi korkeiksi. Merialueiden kokokaan ei oikein tahdo riittää.

– Joskus merenpinnan korkeus voi kuitenkin äkisti nousta myös Suomessa. Tätä verrattain harvinaista ilmiötä kutsutaan säätsunamiksi. Se syntyy ilmakehän ja meren vuorovaikutuksen seurauksena ja voi nostattaa enimmillään noin metrin korkuisen aallon, Huutonen sanoo.

Lue lisää: