1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva: Monitoimiareena ja sisäliikuntahalli etenevät Eksoten miljoonalaskusta huolimatta

Myöskään yt-neuvotteluja ei kaupunkiin ole tulossa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Havainnekuvassa monitoimiareena uk-areenan vieressä Kisapuistossa.
Uudelle monitoimiareenalle on tarjolla kaksi paikkaa: Kisapuisto ja kaupungin keskusta. Havainnekuva.Aihio Arkkitehdit Oy

Lappeenrannan kaupungille mahdollisesti lankeava 16 miljoonan euron lasku Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin maksamatta jääneistä palkoista veti kaupupunginjohtaja Kimmo Jarvan vakavaksi.

Kaupunki oli viime valtuustokaudella Jarvan sanojen mukaan kovan työn ja tuskan kautta säästänyt 15 miljoonaa euroa.

– Ja sitten tulee kerralla 16 miljoonan euron potti maksettavaksi. Ja pysyvästi vuosittainen kahdeksan miljoonan euron korotus Eksoten palkkamenoihin. Eihän se mukavalta tuntunut, Jarva huokaa.

Lappeenrannan osuus vuosittaisesta kahdeksan miljoonan euron osuudesta on 4,5 miljoonaa euroa.

Hän ymmärtää, että lain tulkinnan mukaan Eksoten työntekijöiden on saatava palkkaansa. Sitä, että summa tulee odottamatta ja kerralla, hänen on ollut vaikeampi ymmärtää.

"Vaikea ajatella, että meiltä lopetettaisiin SM-liigan pelaaminen"

Eksoten lisälaskun myötä moni kaupunkilainen ehti jo mielessään hyvästellä esimerkiksi uuden monitoimiareenan rakentamisen. Kimmo Jarva ei ajattele näin. Hallihankkeita ei ole haudattu.

Monitoimiareenaan siirtyisivät käyttöikänsä päätä lähestyvästä Kisapuiston jäähallista muun muassa SaiPan liigapelit. Monitoimiareenaan ohella kaupunkiin suunnitellaan sisäliikuntahallia.

Jarva muistuttaa, että pitkäjänteiset kehittämishankkeet tuovat kaupungille elinvoimaa ja tuloja. Jos ne toteutetaan lainarahalla, maksaminen tapahtuu pitkällä aikavälillä

– Tietenkin voisi ajatella, ettei meillä ole mihinkään varaa. Että kaikki rahat on sidottu jo olemassa olevaan käyttötalouteen ja investointiohjelman suunnitelmiin. Toisaalta olisi vaikea ajatella, että meiltä lopetettaisiin esimerkiksi SM-jääkiekon pelaaminen. Tai sisäliikuntahalli, josta on ainakin koko se aika keskusteltu, minkä minäkin olen tässä yhdeksän vuotta kaupunginjohtajana ollut, Jarva sanoo.

kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva vakuuttaa, että hallihankkeet etenevät. Kuva otettu syyskuussa 2019.Kare Lehtonen/Yle

Jarva haluaa uskoa, että hallien rakentaminen voitaisiin aloittaa seuraavien viiden vuoden aikana.

– Kaupunginvaltuusto kuitenkin linjaa lopulta, mitä ja milloin tehdään, jos tehdään, Jarva muotoilee.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto tutustuu monitoimiareena- ja sisäliikuntahallihankkeiden loppuraportteihin ja jatkotoimenpiteisiin iltakoulussaan maanantaina. Iltakoulua voi seurata suorana nettilähetyksenä (siirryt toiseen palveluun).

Jarva ei usko yt-neuvotteluihin

Myöskään yt-neuvottelut eivät Jarvan mielestä nyt uhkaa kaupungin henkilöstöä. Eksoten laskun voi jaksottaa niin, ettei se tule kerralla maksettavaksi. Hänen mukaansa Eksote etsii sellaisia ratkaisuja, ettei kaikki raha kohdistuisi kuntien maksuosuuksiin.

– Emme voi ruveta paikkaamaan summaa yhdessä vuodessa. Ottaapa sitten Eksote tai kaupunki lainaa, niin tietenkin se jakautuu useammalle vuodelle. Tai sitten mietitään, onko jotakin omaisuuden myyntivaihtoehtoja tai muita vaihtoehtoja, Jarva pohtii.

Lappeenrannan kaupunki ei laske talouttaan sen varaan, että se saisi valtiolta ainakaan kokonaan hakemaansa 16 miljoonan euron valtionosuuden harkinnanvaraista korotusta. Hakijoita on poikkeuksellisen paljon ja jaettavaa rahaa on monta kertaa vähemmän kuin hakemuksia.

– Isoimmat kaupungit ovat hakeneet näitä tukia poikkeuksellisen paljon. Eli tuskinpa sieltä koko summaa saadaan – tai siihen pitää varautua, Jarva ennakoi.

Lue seuraavaksi