1. yle.fi
  2. Uutiset

Paperiliitto vastaa metsäjätti UPM:n johdon koviin madonlukuihin: Nyt pitää käydä syvällinen keskustelu Suomen teollisuuspolitiikasta

Paperiliitto ei niele purematta UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen syytöksiä alan kilpailukyvyttömyydestä.

Paperiliitto
Tummat pilvet UPM:n Kaipolan paperitehtaan yllä.
Paperiliiton mielestä suomalaiset paperi- ja metsätehtaat eivät ole suinkaan kilpailukyvyttömiä.Petri Aaltonen / Yle

Metsäteollisuusyhtiö UPM kertoi keskiviikkona suunnittelevansa Kaipolan paperitehtaan sulkemista Jämsässä Keski-Suomessa vuoden loppuun mennessä. Tehtaalla työskentelee 450 ihmistä. Siellä on kolme paperikonetta.

UPM julkaisi torstaina toimitusjohtaja Jussi Pesosen avoimen kirjeen, jossa hän kritisoi Suomen kustannustasoa ja teollisuuden verorasitusta.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kummastelee metsäyhtiö UPM:n Jussi Pesosen torstaina julkaiseman avoimen kirjeen ajankohtaa.

– Miksi tätä kirjettä ei tehty vaikka keväällä, puheenjohtaja Vanhala ihmettelee.

Jussi Pesonen peräänkuulutti aitoa teollisuuspolitiikkaa torstaina yhtiön sivuilla julkaistussa avoimessa kirjeessään (siirryt toiseen palveluun). Hän viittasi yhtiön suunnitelmiin sulkea kokonaan Kaipolan paperitehdas Jämsässä.

– Ulkoisten kustannusten osuus ja verorasitus on käynyt Suomessa ylivoimaiseksi. Liikenteen dieselveroa korotetaan jokaisella hallituskaudella, vaikka tiedetään, että 80 prosenttia kulutuksesta on raskaassa liikenteessä, esimerkiksi puun tai tavaran kuljetuksessa. Neljä kertaa Ruotsia korkeampi paperiteollisuuden sähkövero ei edesauta yksiköiden menestystä, toimitusjohtaja Pesonen kirjoitti.

– Kuidun hankintaketjuun kertyy verorasitusta ja polttoainekustannuksia enemmän kuin kilpailijamaissa. Valtakunnallinen ammattiyhdistysliike ajaa tasakorotuksia ja lyhyempää vuosityöaikaa, vaikka tulotaso on jo nyt 30 prosenttia korkeampi ja vuosityöaika lyhyempi kuin Saksassa vastaavaa tuotetta tekevissä tehtaissa, Pesonen jatkoi.

– Olen kyllä samaa mieltä siitä, että nyt on syytä käynnistää syvällinen keskustelu suomalaisesta teollisuuspolitiikasta, mihin myös yhtiöt sitoutuvat, Paperiliiton puheenjohtaja Vanhala painottaa.

Hän muistuttaa, että jo kilpailukykysopimuksessa autettiin paljon suomalaisia firmoja.

– Ei täällä kaikki ole pielessä. Sitä paitsi väkeä on vähennetty aiemminkin paljon, joten palkkasumma on painunut voimakkaasti alas, Vanhala huomauttaa.

Suomi ei ole kilpailukyvytön

Vanhalan mukaan käyviltä tehtailta on työvoimaa vähennetty 50 prosenttia. Tehtyjen vähennyksien jälkeen työvoiman vähentäminen on siis vaikeaa.

Puheenjohtaja Vanhalan mielestä suomalaiset metsätehtaat eivät ole suinkaan kilpailukyvyttömiä. Liiton mukaan Suomessa on erittäin hyvä konekanta ja tekijöillä vahvaa osaamista.

Petri Vanhala
Paperiliiton puheenjohtaja Petri VanhalaMatti Hämäläinen / Yle

Paperiliiton mukaan sen jäsenten palkkakulujen osuus paperinvalmistuksen kustannuksista on enintään 7 prosenttia. Suurimmillaan alan palkkakulu oli miljardi euroa, nyt noin 600 miljoonaa euroa.

Liitto sanoo, että Saksassa työntekijöiden keskiansio on noin 57 000 euroa vuodessa. Suomessa paperityöntekijöiden ansiot ovat noin 60 000 euroa.

Ruotsin paperiteollisuudessa työntekijöiden vuosiansio on noin 47 000 euroa eli noin 20 prosenttia pienempi kuin Suomessa.

– Palkkasummien suora vertailu on hankalaa johtuen maiden ja Saksassa osavaltioiden välisistä eroista sekä tilastoinnista, Vanhala selvittää.

Suomi on syrjässä

– Toki Suomi on saari, ja sen myötä tulevat isot logistiset kustannukset. Lisäksi energian hinta on ollut arviolta neljä kertaa edullisempaa Ruotsissa kuin Suomessa. Vaikuttamalla näiden kustannusten tasoon vaikutetaan myös kustannuskilpailukykyyn, Vanhala toteaa.

Paperiliiton mielestä Suomessa kannattaa valmistaa paperia edelleenkin.

– Paperin laskeviin markkinoihin liitto ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan. Yhtiöt perustelevat päätöksensä omista lähtökohdistaan, Vanhala huomauttaa.

Lue seuraavaksi