Hyppää sisältöön

Lentokentälle todellakin saadaan koronakoiria rahoituksen varmistuttua – 16 koirasta jo seitsemän tunnistaa koronaviruksen hajusta

Rahoitusta hajuopetukseen haettiin useilta eri tahoilta.

Koronakoirista toivotaan apua epidemian leviämisen estämisessä
Koronakoirista toivotaan apua epidemian leviämisen estämisessä

Vantaalla tehtävälle koronakoirien koulutukselle on järjestynyt yksityinen rahoitus.

Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy kustantaa lentokentälle haistelutehtäviin koulutettavien 16 koiran opetuksen.

– Halusimme kantaa kortemme kekoon, kun huomasimme, että he eivät saa rahoitusta yhtään mistään. Koska koronatestausjonot vain pitenee ja tilanne pahenee, näimme velvollisuudeksi lähteä mukaan tähän, kertoo viestintäjohtaja Virpi Perälä Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:stä.

Koulutusta vapaaehtoisvoimin parin viikon ajan järjestänyt Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry kertoi aiemmin Ylelle, että rahoitusta hajuopetukseen oli haettu usealta eri taholta tuloksetta, muun muassa ministeriöistä.

Koronakoiraryhmä oli hakenut myös lukuisia tutkimusapurahoja, mutta rahaa ei herunut, koska ”koronakoiranouhau” ei täyttänyt suomalaista vientiteollisuutta tukevan teknisen innovaation kriteereitä, kertoi koiratutkimusta Helsingin yliopistolla vetävä Anna Hjelm-Björkman.

Yksityinen eläinlääkäriasema ketju on nyt sitoutunut maksamaan palkkaa kouluttajille sekä koirien ylöspidon ruokaa ja lääkäripalveluita myöten.

– Kustannamme koulutuksen, terveydenhuollon ja ravinnon yhdistyksen koronakoulutuksessa oleville koirille ja toimeentulon näiden ohjaajille koulutuksen ajalta, kertoo viestintäjohtaja Perälä.

Wise Nose -yhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Paavilaisen mukaan yhteistyö varmistaa sen, että lentokentälle tosiaan saadaan koulutettua ryhmä tarkkavainuisia koronan hajusta tunnistavia koiria.

– Tämä on todella suuri ja merkittävä asia, joka mahdollistaa meidän työskentelyn, harjoittelun ja koulutuksen. Voin sanoa, että sanat ei riitä siihen, kuinka ihana ja iloinen asia tämä oli.

Nopeimmin koronan ovat oppineet tunnistamaan syöpäkoirat

Koronakoirien koulutus on edennyt Varistossa sisäilmaongelmien takia suljetussa entisessä koulussa lupaavasti, kertoo Suomen hajuerottelu yhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen.

Parin viikon aikana koulutuksessa olevista 16 koirasta jo seitsemän on oppinut tunnistamaan koronanhajun ihopyyhintänäytteestä, mutta kaikki koirat tarvitsevat vielä Paavilaisen mukaan runsaasti harjoitusta.

– Esimerkiksi eilen meillä oli yksi uusi koira, joka haisteli 120 näytettä ja siellä oli 12 positiivista näytettä, jotka se löysi kaikki.

Nopeimmin koronaviruksen hajun ovat oppineet tunnistamaan aiemmin hajutehtäviä suorittaneet koirat. Niistä useimmat ovat kunnostautuneet jo esimerkiksi koirien nisäsyövän tunnistamisessa.

Ennen varsinaista haistelutyötä lentokentällä koiria pitää muun muassa totuttaa vielä toimimaan hälyisessä ympäristössä.

– Koirat pitää vielä yleistää lentokentälle. Opettaa niin sanottu ympäristöoppi, että koirat pystyy siinä hälyssä keskittymään ja työskentelemään.

Koirat pääsevat tositoimiin lentokentälle Paavilaisen mukaan aikaisintaan parin viikon päästä. Suunnitelmana on, että koirat nuuskivat matkustajilta saatuja ihopyyhintänäytteitä rakenteilla olevilla haisteluasemilla.

Virallista virkastatusta koirilla ei vielä ole, koska tieteellinen näyttö lupaavista tutkimustuloksista huolimatta toistaiseksi puuttuu.

Uusia koiria ei oteta vielä koulutukseen

Rahan lisäksi yhdistykselle on tarjottu viime aikoina paljon myös uusia koulutettavia. Toiminnanjohtaja Paavilainen kertoo, että yhdistykselle tarjotaan päivittäin useita uusia koiria koulutettavaksi koronatunnistukseen.

Tällä hetkellä nykyisten koirien opetus vie kouluttajien kaiken ajan ja yhdistys toivoo, että ihmiset ottaisivat yhteyttä koulutusasioissa myöhemmin.

Juttua muokattu 27.8.2020 klo 12.25 Koirat pääsevät tositoimiin lentokentälle parin viikon päästä, eikä aikaisintaan ensi viikon lopussa, kuten aiemmin kerroimme.

Lue lisää: