Hyppää sisältöön

Peter Vesterbacka ei luovuta, vaikka hänen Tallinna-tunnelinsa tyrmättiin Virossa – Yhtiö aloittaa tuhansien asuntojen tekosaaren suunnittelun

Kumppaneiksi tekosaaren suunnitteluun ovat valikoituneet japanilainen Shimizu Corporation ja hollantilainen yhtiö Blue 21.

Tekosaaren havainnekuva. Kuva: Finest Bay Area Development

Liikemies Peter Vesterbackan Tallinna-tunneliyhtiö Finest Bay Area Development on käynnistämässä suunnittelutyön kelluvan tekosaaren rakentamiseksi tunnelin yläpuolelle.

Tunneliyhtiön hallituksen puheenjohtajan Kustaa Valtosen mukaan tekosaarelle ei olisi tulossa junaliikenteen väliasemaa, vaan tekosaarta tarvitaan muun muassa huolto-, hätäpoistumis- ja ilmanvaihtoväylien rakentamiseen.

Kelluva tekosaari rakennettaisiin 10–15 kilometriä Tallinnasta pohjoiseen. Sille kaavaillaan asuntoja sekä huvi- ja koulutuskeskusta.

– Saarella voisi asua arviolta muutamia tuhansia ihmisiä, Valtonen summaa.

Yhtiön mukaan kelluvan tekosaaren työnimenä on Green Float Tallinn.

Kumppaneiksi tekosaaren suunnitteluun ovat valikoituneet kelluviin rakenteisiin erikoistunut japanilainen yhtiö Shimizu Corporation ja hollantilainen yhtiö Blue 21.

Vesterbackan vetämä tunneliyhtiö ei siis ole luovuttamassa, vaikka Viron julkishallintoministeri Jaak Aab ehti tyrmätä Vesterbackan vetämän Tallinna-tunnelihankkeen omalla lausunnollaan jo noin kuukausi sitten.

Aab kertoi tuolloin ehdottavansa maan hallitukselle (Ärileht) (siirryt toiseen palveluun), ettei se aloita Finest Bay Area Developmentin Tallinna-tunnelihankkeen suunnittelua.

Tunneli työllistäisi 30 000 ihmistä

Vesterbackan vetämän tunneliyhtiön mukaan Tallinna-tunnelin rakentaminen työllistäisi toteutuessaan jopa 30 000 ihmistä kuuden vuoden ajan. Suomessa näistä työpaikoista olisi noin 24 000 ja Virossa 6 000.

– Tekosaari toisi hankkeeseen vielä huomattavasti lisää työpaikkoja, Valtonen sanoo.

Tunneli rakennettaisiin yksityisellä rahoituksella. Viime vuonna tunneliyhtiö ja kiinalainen yhteistyökumppani Touchstone Capital Partners solmivat 15 miljardin aiesopimuksen rahoitukselle. Tunnelihankkeen rakennustöistä on solmittu suunnittelusopimus kiinalaisen maailman suurimman rakennusyhtiön CREC:in kanssa.

Tunneliyhtiön mukaan Tallinna-tunneli voisi valmistua vuoden 2025 alussa, jos reittivaihtoehto saadaan vielä tänä vuonna valittua. Varsinaisten poraustöiden on arvioitu vievän runsaat kaksi vuotta.

Valtosen mukaan tekosaaren rakentamiselle ei ole suunniteltu erillistä rakentamisaikataulua, vaan se toteutettaisiin tunnelihankkeen yhteydessä. Yhtiö ei tässä vaiheessa ota kantaa tekosaaren kustannusarvioon.

Virolaisministeriltä täystyrmäys tunneli-projektille

Viron julkishallintoministeri Jaak Aab totesi siis kuukausi sitten, että rajat ylittävän yhteyden luominen on mahdollista vain kahden maan välisellä yhteishankkeella ja kummankin maan yhteisestä tahdosta.

Aabin mukaan Vesterbackan hankkeesta on löytynyt puutteita, muun mussa turvallisuuspuoli on jäänyt epäselväksi ja matkustaja- sekä rahtimäärät vaikuttavat liian optimistisilta. Aab kertoi sen sijaan tukevansa hanketta, jonka takana ovat Viron ja Suomen julkiset viranomaiset.

Suomen liikenne- ja viestintäministeriön johtajan Sabina Lindströmin mukaan virolaisministeri tarkoittanee valtioiden välisellä hankkeella virkamiesten parisen vuotta sitten tekemää esiselvitystä, jossa tekosaarten tarve myös todettiin. Tämän jälkeen viranomaispuolella ei kuitenkaan ole edetty asian kanssa.

Lue lisää:

.
.