1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaista lihaa myyty kotimaisena – eteläpohjalaista yritystä koskevan petosepäilyn esitutkinta valmistunut

Yritys on myynyt muun muassa ulkomaista saksanhirveä kotimaisena porona, hirvenä ja peurana.

esitutkinta
Soppalihaa pakastimessa.
Epäselvyydet ovat liittyneet riistalihojen kuten hirvenlihana myytyjen tuotteiden pakkausmerkintöihin. Arkistokuva.Päivi Rautanen / Yle

Eteläpohjalaisen pienyrityksen riistalihan myyntiin liittyvien epäselvyyksien esitutkinta on valmistunut ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjälaitokselle.

Asiasta tiedottaa Pohjanmaan poliisilaitoksen talousrikosyksikkö.

Tapaus tuli julki helmikuussa. Silloin Etelä-Pohjanmaalla toimivan Joupin Meklari Oy:n epäiltiin ostavan, myyvän ja säilyttävän riistalihatuotteita, joiden alkuperässä ja pakkausmerkinnöissä oli huomattavia epäselvyyksiä. Poliisin tietoon asia tuli kunnallisen elintarvikevalvontaviranaomaisen kautta.

Lue seuraavaksi: Ulkomaista riistalihaa myyty kotimaisena ympäri Suomea – eteläpohjalaisen yrityksen omistaja on vangittu

Esitutkinnassa rikosnimikkeinä ovat olleet törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Rikoksien pääepäilty on esitutkinnan perusteella yrityksen vastuuhenkilö, joka on tutkinnan alkuvaiheessa ollut vangittuna. Myös yrityksen työntekijää on kuultu epäiltynä.

Yrityksen tiloissa on ollut lupa varastoida ainoastaan pakastettua lihaa. Poliisitutkinnassa on selvinnyt, että yrityksen vuokratiloissa on ilman elintarvikeviranomaisten lupaa myös käsitelty ja pakattu riistalihaa. Lihapakkauksiin epäillään laitetun merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta riistalajin tai kotimaisuuden osalta.

Rikoshyöty lähes 70 000 euroa

Yritys on kirjanpidon perusteella ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa, esimerkiksi saksanhirveä, ja myynyt sen kotimaisena riistatuotteena eli hirvenä, porona tai peurana. Yrityksen epäillään lisäksi myyneen ulkomaalaista lampaanlihaa kotimaisena.

Riistalihat on pääosin myyty isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea.

Tapauksen tultua ilmi helmikuussa määräsi Ruokavirasto (siirryt toiseen palveluun)heti jäljelle jääneet lihaerät hävitettäväksi.

Poliisin mukaan yrityksen omistajan epäillään saaneen vajaan kolmen vuoden aikana rikoshyötynä lähes 70 000 euroa. Käräjäoikeus on määrännyt epäillyn omaisuutta vakuustakavarikkoon.

Lue seuraavaksi