1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite

"Infektiopesun jälkeen ei jää pöpön pöpöä" – vähävaraiset saavat Keski-Pohjanmaalla käytettyjä kangasmaskeja, mutta niin saavat hoitajatkin

Vähävaraisten maskien kysyntää on hyvin vaikea ennakoida. Jakopäiviä on kahdella viikolla, jatkoa seuraa tarvittaessa.

Kangasmaskeja ommeltiin keväällä tuhansia, ja osa jäi lyhyen käytön jälkeen varastoon. Nyt ne pääsevät pestyinä matkaan. Arkistokuva. Kuva: VTT

Keski-Pohjanmaalla sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite jakaa vähävaraisille kangasmaskeja, joista valtaosa on käytettyjä, osa uusia.

Käytetytkin ovat täysin turvallisia, vakuuttavat niin Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen, Kokkopesun toimitusjohtaja Mervi Särkijärvi kuin jakoa organisoiva sosiaalijohtaja Tarja Oikarinen-Nybacka.

Myös ne työntekijät, jotka yhä käyttävät kangasmaskeja, saavat käyttöönsä aika ajoin pestyn maskin – mutta tuskin omaansa, muistuttaa Oikarinen-Nybacka.

Yhtymä tilasi jo keväällä kankaisia maskeja kotihoidolle, ja paikalliset ompelijat tekivät niitä 13 500 kappaletta. Niiden käyttöikä jäi lyhyeksi, koska osassa paikoista siirryttiin esimerkiksi käyttämään visiirejä, kertoo Kokkopesun Mervi Särkijärvi.

Maskit on pesty infektiopesussa, ja ne pakataan 4 kappaleen pusseihin. Pakattavana on parhaillaan 8 000 maskia.

– Sitten ne lähtevät jakoon ympäri maakuntaa. Se on hyvä asia – muuten ne olisivat jääneet varastoon, sanoo Särkijärvi.

Maskeja käsitellään samalla tavoin kuin tartuntatautitekstiilejä, jotka Kokkopesu myös hoitaa.

– Infektio-ohjelman jälkeen tekstiileihin ei jää kyllä pöpön pöpöä. Pestään korkeissa lämpötiloissa ja tietynlaisella hapolla tapetaan bakteerit. Pesulatoimintahan on periaatteessa kemiaa, kuvaa Mervi Särkijärvi Kokkopesusta.

Kun käyttöön otetaan jo olemassa olevat maskit, jako saadaan käyntiin nopeasti. Se alkaa eri puolilla Soiten aluetta ensi viikolla. Paikat ja ajat on määritelty kahdelle viikolle.

Vähävaraiset saavat Soiten alueella käytettyjä kangasmaskeja – katso tästä jakopaikat ja -ajat

Maskien kysyntää on vaikea ennakoida, ja jatkon suhteen ollaankin viisaampia ensimmäisten jakojen jälkeen. Ensinnäkin on hankala arvioida, kuinka moni kokee itsensä vähävaraiseksi.

– Lisäksi maskisuositus koskee vain tiettyjä tilanteita. Ei ole voimassa suositusta, että kaikki pitäisivät maskia aina kun poistuvat kotoaan. Nyt puhutaan esimerkiksi julkisesta liikenteestä, korkean riskin maasta tulosta tai tilanteista, joissa turvaväleistä ei voi pitää huolta, sanoo Oikarinen-Nybacka.

Oulussa nousi haloo siitä, että vähävaraisten maskit erottuvat katukuvassa. Soitessa näin ei ole: maskeissa ei ole esimerkiksi logoa tai muuta, mikä kertoisi sen olevan vähävaraisille tarkoitettu.

Oulun kaupunki jakaa vähävaraisille ilmaisia pesulan logolla varustettuja kangasmaskeja – osa vastaanottajista pitää niitä liian leimaavina