1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkopäiväkodissa metsäretket ovat arkipäivää ja kaiken voi tehdä pihalla: unet teltassa, ruoka taivasalla, askartelu kalliolla – ja puskapissa

Luonto- ja ympäristökasvatus kuuluu varhaiskasvatukseen. Ulkopäiväkodissa päivästä jopa 6 tuntia ollaan luonnossa.

varhaiskasvatus
lapset ruokailee teltassa
Toholammilla on Keski-Pohjanmaan ensimmäinen ulkopäiväkoti. Päivästä usea tunti vietetään pihalla, eikä päiväkotilaisten mukaan ole juuri mitään, mitä siellä ei pystyttäisi tekemään.

Suomen koulut ja päiväkodit ovat tarjonneet luonto- ja ympäristökasvatusta jo toistakymmentä vuotta, mutta ulkopäiväkotien määrästä ei ole tarkkaa tietoa.

Se tiedetään, että valtaosassa päiväkodeista luontoretket ovat arkea. Allergia- ja astmaliiton vuonna 2014 tekemän kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun)näin tapahtuu yhdeksässä päiväkodista kymmenestä.

Metsäryhmätoimintaa järjestetään lisäksi useassa kaupungissa muun muassa Oulussa, Kouvolassa, Kuopiossa, Kiteellä ja Tampereella.

Tunnin, kahden retki lähiluontoon eroaa kuitenkin selvästi ulkopäiväkotitoiminnasta, jossa lapset viettävät valtaosan ajasta ulkona.

Ulkopäiväkodissa kun myös ruokaillaan ja leikitään luonnossa, nukutaan päiväunet riippukeinussa tai teltassa ja opitaan esimerkiksi numeroita tai vaikka askarrellaan.

lapset leikkii metsässä ulkotarha
Turvallisuussyistä lapsilla on aina ulkona päällä heijastinliivit.Ville Viitamäki / Yle

"Osa arkea"

Keskipohjalainen Toholammin kunta perusti maakuntaan ensimmäisen ulkopäiväkodin syksyllä 2019.

Kokemukset ovat olleet rohkaisevia: metsäretkistä ja luonnon havainnoista on tullut lapsille osa arkea.

– Tuntien päivittäinen ulkoilu on lisännyt keskittymistä ja tiivis ryhmähenki kasvattanut yhteisöllisyyttä ja empaattisuutta. Metsässä on tiukat rajat, joista pidetään kiinni. Siksi lapset osaavat katsoa myös kaverin perään, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Maria Leppänen.

"Ulkona onnistuu kaikki"

Sateenkaaren päiväkodin ulkopäiväkotiryhmä suuntaa lähimetsään jo aamusta Toholammilla.

Ulkona vierähtää joka päivä keskimäärin 4–6 tuntia.

Lapset innostuvat askartelemaan paperille omakuvat kalliolla. Ne valmistuvat lähes kokonaan luonnon antimista.

Naava ja sammal sopivat tukaksi, kepeistä ja risuista rakentuvat kädet ja jalat. Mustikalla voi värjätä paidan.

päiväkoti leikkiä pihalla
Aleksi Hotakainen (oik.), Annukka Lampinen, Aleksanteri Kahelin, Tarja Peltola ja Aurora Jylhä viimeistelevät omakuvia metsässä.Ville Viitamäki / Yle

Taidetuokion jälkeen kahdeksan lapsen ryhmä 4–5-vuotiaita juoksee leikkeihinsä.

Kahden pojan parivaljakolla mielikuvitus lähtee heti laukalle.

– Tää on lehtikone, ihan täydellinen! innostuvat Leevi Penttinen ja Aleksanteri Kahelin vispaten kaarevaa koivua ylös ja alas.

Leevi Penttinen osaa heti nimetä suosikkileikkinsä metsässä.

– Siinä mennään ABC:lle, sille huoltoasemalle, Leevi tarkentaa.

Ryhmää vuoden luotsanneen Maria Leppäsen mukaan ulkona voi tehdä kaiken.

Mitään ei tarvitse jättää sisätiloihin.

– Meillä on myös oma kompostikäymälä päiväkotirakennuksen pihalla. Jos hätä yllättää kauempana metsässä, ei sekään ole ongelma. Normaali päiväkodin opetus toteutetaan myös ulkona.

poja metsässä tarhassa
Aleksi Hotakainen, Aleksanteri Kahelin ja Leevi Penttinen bongasivat metsästä karvamadon.Ville Viitamäki / Yle

Motivaatiota tarvitaan

Pakkas- tai saderajoja ei varsinaisesti ole, mutta 20 asteen pakkasilla käydään säännöllisesti lämmittelemässä. Lähimetsästä löytyy myös lämmitettävä kota.

Into ulkopäiväkodin perustamiseen lähtee usein henkilökunnan motivaatiosta. Toiminta vaatii suunnittelua, hankintoja, turvallisuusseikkojen miettimistä, joskus lisätyövoimaakin sekä seikkailuhenkeä.

Työntekijä selviää avoimella asenteella. Tilanteet kun tulevat yllättäen, kertoo Sateenkaaren ulkopäiväkotiryhmän lastenhoitaja Annukka Lampinen.

– Kaikkeen yritetään varautua, mutta välillä turvaudutaan mielikuvitukseen, kun konstit loppuvat. Yhtenä päivänä kesken riippumattopäiväunien tuli sade. Niinpä kerättiin kamppeet ja siirryttiin pressun alle. Jokainen päivä on uusi seikkailu, toteaa Lampinen.

Metsäkerhot yleistyneet

Ulkoilua ja liikunnallista elämää lapsille toteuttava Luonnossa kotonaan -toiminta alkoi kaksikymmentä vuotta sitten.

Vuonna 1999 ulkoilua painottavaksi Suomen ensimmäiseksi pilottipäiväkodiksi valikoitui Sotkankoto Helsingin Vuosaaressa. Siitä lähti liikkeelle luonnossa tapahtuva kasvatustyö Suomen Ladun johdolla.

Toimintaa noudattavaan verkostoon kuuluu Suomessa 36 toimipaikkaa eli päiväkoteja, päiväkotiryhmiä, ryhmiksiä sekä perhepäivähoitajia.

varhaiskasvatuksen opettaja Marja Leppänen
Varhaiskasvatuksen opettaja Maria Leppänen on vetänyt Suomen Ladun Luonnossa kotonaan -verkostoon kuuluvaa Toholammin ulkopäiväkotiryhmää vuoden verran.Ville Viitamäki / Yle

Lisäksi muun muassa Etelä-Suomessa ovat yleistyneet huomattavasti erilaiset metsäryhmät ja -kerhot, jotka toimivat lähiluonnossa päivittäin, mutta eivät ole rekisteröityneet Luonnossa kotonaan -päiväkodeiksi.

Suomen Ladun lasten luontotoiminnan asiantuntija Mari Parikka-Nihti perusti Suomen ensimmäisen metsäeskarin Hämeenlinnan Hirsimäen päiväkotiin vuonna 2005.

Sen jälkeen erilaisia luonto- ja metsäryhmiä on syntynyt vilkkaasti ja yhä useampi koulu on ottanut toimintaansa ulko-opetuksen.

Moni sai pystyvyyden ja itsensä ylittämisen kokemuksia, kun esimerkiksi piti huolehtia omasta repusta ja tarvikkeista.

Mari Parikka-Nihti

Parikka-Nihti oli toiminnassa mukana lähes 10 vuotta. Hän näki, mitä lapset saivat luonnosta.

– Varsinkin alussa lasten motoriikka kehittyi huimasti ja uteliaisuus heräsi, kun joka päivä kohtasi jotain uutta ja ihmeellistä. Moni sai pystyvyyden ja itsensä ylittämisen kokemuksia, kun esimerkiksi piti huolehtia omasta repusta ja tarvikkeista.

Välillä metsässä tulee kylmä ja nälkä, mutta siitäkin selvitään.

– Paljon helpompaahan olisi rakennella legoilla leikkihuoneen nurkassa, pohtii Mari Parikka-Nihti.

Yllätyksiä ja uuden oppimista

Pohjalaismaakunnissa kunnallisia ulkopäiväkoteja on avattu vasta harvakseltaan.

Edelläkävijöitä ovat Pietarsaaren seudun kunnat. Niistä lähes jokainen tarjoaa ulkoryhmiä. Luodon kunta avasi omansa vuonna 2016, Toholampi taas viime syksynä.

Seinäjoella Tanelinrannan päiväkodin yhteyteen perustettiin tänä syksynä metsäeskariryhmä ja puitteet ulkoliikuntaan ovat ihanteelliset. Vierestä löytyy Tanelinlampi, jossa voi kalastaa ja myös urheilukenttä, jonka kupeesta lähtee tykitetyt ladut.

Tanelinrannan päiväkodilta noin puolen kilometrin päässä on uusi kota, jossa on sähkötkin.

Tuli yllätyksenä, että yhden työntekijän aika menee varusteisiin. Makuualustojen, riippukeinujen ja ruuan kuskaukseen. Päiväunien valmisteluun tai ruuan jakeluun.

Maria Leppänen

Ulkotoiminnasta ei osattu Toholammilla aivan kaikkea ennakoida.

– Tuli yllätyksenä, että yhden työntekijän aika menee varusteisiin. Makuualustojen, riippukeinujen ja ruuan kuskaukseen. Päiväunien valmisteluun tai ruuan jakeluun, luettelee Maria Leppänen.

Myös siirtyminen paikasta toiseen vie enemmän aikaa, kuin mitä työntekijät aluksi ajattelivat.

Silti Leppänen pitää koko päivän pihalla olemista työsuhde-etuna.

– Kun varusteet on kunnossa, on lämmintä ja rentoa. Parempaa työtä en keksi.

Lue seuraavaksi: Pietarsaaren seudulla intoa perustaa ulkopäiväkoteja

Aiheesta voi keskustella 2.9.20 kello 23.00 saakka

Lue seuraavaksi