Finlayson toimittaa Huoltovarmuuskeskukselle suu- ja nenäsuojaimia, kauppa sovittu yli 60 miljoonasta kappaleesta – ensimmäinen erä saapuu lähiviikkoina

Huoltovarmuuskeskukselle toimitettavat suojaimet valmistetaan Kiinassa.

Suomessa kirurgisille kertakäyttömaskeille on tarvetta etenkin terveydenhuoltosektorilla. Kuvituskuva. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja kodintekstiilivalmistaja Finlayson allekirjoittavat perjantaina yhteistyösopimuksen suojavarusteiden hankkimiseksi Suomen sosiaali- ja terveydenhoidon käyttöön.

Toimitukset sisältävät yli 60 miljoonaa kirurgista suojainta Kiinasta, jotka Finlayson hankkii ja kuljettaa Suomeen.

– Olimme yhteydessä Huoltovarmuuskeskukseen ja ehdotimme yhteistyötä nähtyämme sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen siitä, että Huoltovarmuuskeskukselle annetaan budjettia hankkia 60 miljoonaa nenä-suusuojaninta, kertoo Finlaysonin myyntijohtaja Mikko Koponen.

Finlaysonin apuna kaupan toteutuksessa on ensihoitotuotteiden tavarantoimittaja MedKit Finland, joka toimii tilauksen maahantuojana. Suomalaisyritykset toteuttavat kaupan ilman voittoa.

– Päädyimme tähän, sillä meille on tärkeää että yhteiskunnan toiminta pysyy normaalina mahdollisimman pitkään, Koponen sanoo.

MedKit Finlandin toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio kertoo, että otti Finlaysoniin yhteyttä kuultuaan toimituksesta ja ehdotti yhteistyötä. Åman-Toivion mukaan samaisia suu- ja nenäsuojaimia on jo aiemmin tuotu Suomeen noin 20 miljoonaa kappaletta MedKitin toimesta.

MedKit Finlandille suuren maskimäärän maahantuonti on lisännyt työtaakkaa merkittävästi.

– Meidän yrityksellemme tämä on tarkoittanut työtä kellon ympäri. On pitänyt kääriä hihat, ja jokainen työntekijä on alkanut tehdä lisää duunia.

Koponen kertoo, että sopimusneuvottelut Huoltovarmuuskeskuksen kanssa olivat perusteelliset.

– Helpolla meitä ei päästetty. Heillä oli todella tarkat laatuvaatimukset, mitkä meidän tuli täyttää. Meillä kuitenkin oli sertifikaatit ja dokumentit valmiina, joten pystyimme nopeasti välittämään ne heille.

HVK:n mukaan kaupassa edettiin normaalien hankintakriteerien mukaisesti. Maskikaupan hintaa Finlayson tai HVK eivät kerro.

– Finlaysonin hinta oli oikein hyväksyttävä ja sellainen, johon meidän oli syytä tarttua, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen suojainhankintayksikön johtaja Rain Mutka.

Laatukriteerit täyttäviä suojaimia

Huoltovarmuuskeskukselle toimitettavat suojaimet ovat kertakäyttöisiä kirurgisia suu-nenäsuojaimia, jotka valmistetaan Kiinassa.

Ensimmäinen erä suojaimia saapuu lentorahtina Suomeen lähiviikkoina ja loput meriteitse loka-marraskuun aikana. Suojaimet ovat CE-merkittyjä ja ne jaetaan tarpeen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön STM:n jakeluohjeiden mukaisesti.

– Tarkistimme, että tuotteet kelpaavat meille. Ne ovat laatuvaatimukset täyttäviä kirurgisia maskeja, jotka käyvät kaikkiin sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin, HVK:n Rain Mutka sanoo.

Suomessa kirurgisille kertakäyttömaskeille on tarvetta etenkin terveydenhuoltosektorilla, jossa suu-nenäsuojaimia käytetään keskimäärin noin 750 000 kappaletta päivässä.

– Tällä hetkellä suojavarusteet kaikissa tuoteryhmissä riittävät pandemiakulutuksella yli 60 päivää. Pidämme tätä oikein hyvänä tasona, Mutka toteaa.

Huoltovarmuuskeskus kertoo siirtyvänsä syksyn aikana suojavarusteiden hankinnassa suorahankinnoista kilpailutuksiin. Yhteishankintayhtiö Hansel käynnisti markkinavuoropuhelun tavarantoimittajien kanssa eilen torstaina.

– Olemme lanseeranneet dynaamisen kilpailutusjärjestelmän. Siihen voi käytännössä kuka tahansa potentiaalinen toimittaja ilmoittautua. Silloin pääsemme täysin kilpailutettuun hankintaan, kertoo HVK:n Rain Mutka.

Lue seuraavaksi: