Kuopion uuden uimahallin pääsymaksut ovat aiheuttaneet jo kiistan – uimaseuran mielestä hinnat ovat kohonneet, mutta kaupungin mielestä eivät

Uimaseuran mielestä muiden käyttäjien hintoja on laskettu. Kaupunki sanoo olevansa tasapuolinen.

uimaseurat
Kuopion uimahalli.
Kuvassa on keskisilta, joka jakaa 50 metrin altaan kahteen osaan. Välillä kilpauimarit harjoittelevat starttipallien "väärällä" puolella, eivätkä siten pysty hyödyntämään niitä.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa kaupungin ja uimaseuran välillä on erikoinen kiista, jonka keskiössä vaikuttaa olevan tasapuolisuus.

Kuopiossa paikallinen uimaseura on tyytymätön juuri valmistuneen uuden uimahallin hinnoitteluun ja allasolosuhteisiin.

Kilpauimareilta on vähentynyt harjoittelu starttipallipaikoilla. Lähtöpaikat ovat keskisillalla, joka jakaa 50 metrin altaan puoliksi. Starttipallit ovat vesijuoksijoiden puolelle päin, joten niitä ei voi käyttää kaikissa harjoituksissa.

– Tällä hetkellä valitettavasti meidän kilpaurheilijat joutuvat harjoittelemaan vähän huonommissa olosuhteissa kuin edellisessä hallissa. Meidän ratavuoroja on laitettu matalaan päähän isoa allasta, jossa ei ole palleja eikä lippusiimoja, kertoo Kuopion Uimaseuran hallituksen puheenjohtaja Teemu Turunen.

Kuopion Uimaseura.
Kuopion Uimaseuran hallituksen puheenjohtaja Teemu Turunen kertoo, että kilpauimarit toivoisivat myös lippusiimoja kaikille harjoitteluradoille.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion uudessa uimahallissa on kenties koko maan parhaat olosuhteet vesiurheiluun. Kaupungin liikuntapaikkapalvelujen päällikkö Saku Kekäläinen sanoo, että ratoja riittää varmasti aivan kaikille.

Uimaseura sanoo, että heitä ei kuunnella, mutta Kekäläinen sanoo, että palautteet käsitellään kerran viikossa.

– Kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti. Ihan varmasti, Kekäläinen painottaa.

Uimaseuran mukaan jäsenet ja jäsenten vanhemmat ovat närkästyneitä uimahallin maksuista. Uimaseuran ratamaksut eivät ole muuttuneet vaikka hinnat ovat muutoin laskeneet isolla ihmisjoukolla.

– Seuran ratamaksuissa ei ole mitään muutosta entiseen, muilta käyttäjiltä on poistettu sisäänpääsymaksu tai alennettu sitä huomattavasti, ja se ei näy mitenkään meidän maksuissa, harmittelee seuran toiminnanjohtaja Tua Turunen.

Kaupungin mielestä se kohtelee kaikkia käyttäjiä tasapuolisesti.

Kuopion Uimaseura.
Tua Turunen kertoo, että seuran jäsenet ovat turhautuneita nykyiseen tilanteeseen. Seura on pyytänyt jäseniä olemaan yhteydessä kaupunkiin.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion Uimaseura maksaa kaupungille hallin käytöstä joka kuukausi noin 9 000 euroa.

Kuopion Uimaseura on nostanut omia hintojaan. Seuralta ei nimittäin saa enää ilmaista uintivalmennusta ja maksuja on tasattu, jotta kaikkia kohdeltaisiin tasapuolisesti. Joidenkin harrastajien osalta maksut ovat nousseet erittäin tuntuvasti.

– Hinnasta noin 35 prosenttia kertyy ratavarauksista ja noin 65 prosenttia valmentajakuluista, seura perustelee korotuksia.

Seura on kirjelmöinyt kaupungin hyvinvoinnin edistämisen lautakunnalle, joka aikoo käsitellä asiaa, mutta kaupunki on nähnyt myös oman toimintansa tasapuoliseksi.

Maksujen lisäksi seura kokee, että sen uimareita kohdellaan eriarvoisesti kuin muita hallin käyttäjiä. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että oheisharjoittelutilat ovat muuttuneet maksulliseksi ja sisäänpääsy on tehty vaivalloiseksi.

Maksut ja sisäänpääsy ovat yksi monista asioista, jotka kaivelevat seuralaisia.

Nainen.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion uimaseuralla on jäseniä vuodenajasta riippuen 600–800. Sen mukaan hallilla käy joka ilta noin 200 jäsentä.

Lautakunnan puheenjohtaja Liisa Pietikäinen (vihr.) sanoo, että kilpauinti nähdään tärkeäksi ja uintiseuran palautetta kuunnellaan. Ensisijainen asia on kuitenkin tasapuolisuus kaikkia hallin käyttäjiä kohtaan.

– Tämä on hyvä asia käydä läpi, että käydään kaikille selkeät pelisäännöt. Näin olemme kaikkia kohtaan tasapuolisia, myös muita seuroja ja urheilijoita.

Korjattu 27.8.2020 klo 16:03 Uimaseuran toiminnanjohtajan sukunimi on Tua Turunen, ei Korhonen.

Lue lisää:

Miltä näyttää 2020-luvun uimahallissa? Kuopion uusi halli rakennettiin kävijöiden toiveiden mukaan: Nyt uimapuvun saa kuivaksi sekunneissa

Vanhan betonikolossi maalattiin täyteen graffiteja Kuopiossa – katso kuvat purettavan uimahallin spreijatusta ulkoasusta