Hyppää sisältöön

Skopjen-lennot keskeytetään kahdeksi viikoksi – THL: Lennoilla ollut poikkeuksellisen paljon henkilöitä, jotka voivat levittää koronaa

Skopjesta on lentänyt Suomeen loppukesän aikana yli 60 koronavirustartunnan saanutta matkustajaa.

Skopjen-lento eiliseltä keskiviikolta peruttiin. Syytä Wizz Air ei kertonut. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeyttää Pohjois-Makedonian Skopjen ja Turun välisen lentoliikenteen huomisesta perjantaista alkaen kahdeksi viikoksi.

Traficom on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitokselta lausuntoa Skopjen-lennoista. THL katsoo lausunnossaan, että kyseisillä lennoilla on ollut poikkeuksellisen paljon henkilöitä, jotka voivat levittää koronatartuntaa.

Lausunnon mukaan lentoliikenteen tilapäinen keskeyttäminen on oikea keino suojella väestöä yleisvaarallisen tartuntataudin leviämiseltä. Skopjesta on lentänyt Suomeen loppukesän aikana yli 60 koronavirustartunnan saanutta henkilöä.

THL:n mukaan vaatimus matkustajien ennakkotestauksesta on vähentänyt muille matkustajille aiheutuvaa tartuntavaaraa. Ennakkotestauksen toteutumisesta ja sen tehokkuudesta ei kuitenkaan ole vielä riittävää näyttöä.

THL:n lausunnon perusteella Traficom on päättänyt keskeyttää lentoyhteyden ajalla 28.8.–10.9. Lentoja on yksi viikossa. Päätös ei koske muita lentoyhteyksiä.

Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki sanoo STT:lle, että keskeyttäminen on nyt oikeasuhtainen keino viruksen leviämisen rajoittamiseksi.

– Suomessa tehtävään testiin osallistuminen ei THL:n mukaan ole kattavaa eikä matkustajien karanteenin toteutumista kyetä käytännössä valvomaan. Tästä syystä lentoyhteyden jatkuminen muodostaa nykyisistä toimenpiteistä huolimatta riskin tartuntojen leviämiseen, Saarimäki toteaa.

Turun kaupunginjohtaja: "Ei ratkaise ongelmaa"

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo, ettei Skopjen-lentojen keskeyttäminen ratkaise ongelmaa, joka koskee maahantuloa riskialueilta. Arve tviittasi asiasta päätöksen tultua julki.

Arve ei kuitenkaan suoraan sano pitävänsä ratkaisua vääränä.

– En ota siihen kantaa sinällään, mutta yhden lennon lopettaminen ei ratkaise sitä ongelmaa, joka liittyy maahantuloon, hän sanoo STT:lle.

– On muitakin alueita kuin tämä Balkanin alue, joilla koronatilanne on huono.

Arve sanoo uskovansa, että viranomaispäätös on tehty perustellusti, mutta peräänkuuluttaa tilanteen kokonaisvaltaista tarkastelua. Hän muistuttaa ihmisten tulevan Suomeen monia eri reittejä.

– Minun käsitykseni mukaan tämä lento on ollut kohtuullisen hyvin hallinnassa verrattuna laajempaan tilanteeseen. Jokaista lentoa, joka tulee riskimaista, ei voi kuitenkaan lopettaa.

Harakka: Hallitus haluaa selvittää välilaskumaat

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) toteaa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että STM:n vetämä rajanylityspisteiden terveysturvallisuusryhmä selvittää parhaillaan, millä keinoilla välilaskun kautta saapuvien matkan lähtömaa saadaan selvitettyä rajoilla.

Lisäksi liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee lakipakettia terveysturvallisuuden huomioimiseksi liikenteessä. Koronapandemia on osoittanut, ettei Traficomilla ole tarpeeksi toimivaltuuksia matkustajien terveyden takaamiseksi.

Lainvalmistelussa selvitetään muun muassa, voitaisiinko Traficomille antaa pysyvä toimivalta rajoittaa tai kieltää esimerkiksi tietty lentoreitti.

Hallitus esittää, että Traficom saisi myös oikeuden keskeyttää raideliikenteen tai rajoittaa sitä vakavissa normaaliolojen häiriötilanteissa, kuten koronaviruksen aiheuttamissa poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Tavoitteena on, että lait tulisivat voimaan ensi vuoden alussa.

Lue myös: