1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalaa pinnan alta

Kustavin rannikolla merenpinnan alle upotettava kalankasvatuslaitos poistaa maisemahaitan

Sami Suominen on kolmannen polven kalankasvattaja ja Lännenpuolen Lohen toimitusjohtaja. Pinnan alle upotettava laitos on yrityksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuskohde.

Tässä on todella kova virtaus Kihdin selän ja Selkämeren rajalla, noin metrin sekunnissa.

Sami Suominen, Lännenpuolen Lohen toimitusjohtaja

Italialaisvalmisteinen, 15 metriä korkea kalankasvattamo on kiinnitetty tonnien painoisilla ankkureilla pohjaan. Laitoksen kohdalla on 43 metriä vettä. Kirjolohia siinä voidaan kasvattaa 100 tonnia.

Upotettavan kalankasvattoman hyödyt:

Suojassa myrskyiltä ja talven jäältä

Ei tarvitse siirrellä talveksi pois ja keväällä takaisin

Avomerellä on hyvät kasvatusolot

Ei aiheuta mökkiläisille maisemahaittaa

Kalaa saadaan myyntiin myös keväällä

Vaatimukset:

Riittävän syvä vesi eli soveltuu parhaiten avomerelle

Ahtojäitä ei saa esiintyä merialueella

Kasvattamo nousee syvyyksistä paineilman avulla, jolloin kalat voidaan ruokkia.

Suomalaiset syövät pääasiassa tuontikalaa Norjasta.

Kalankasvatuslupia myönnetään Suomessa niukasti, mutta nyt Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat kartoittaneet uusia sijoituspaikkoja ja tekevät kalliin ympäristövaikutusarvioinnin Uudenkaupungin ja Kaskisten edustalla. Kalankasvattaja saa ikäänkuin avaimet käteen, kun lupa myönnetään.

Lupapolitiikka on aika haastavaa ja aikaavievää sekä myöskin kallista ihan suoraan sanottuna.

Sami Suominen, Lännenpuolen Lohen toimitusjohtaja

Loukkeenkarin kalankasvattamo Kustavissa tuottaa 300 tonnia kirjolohta vuodessa.

Tekijät

Stillkuvat ja teksti

Markku Sandell

Videokuvaus

Dmitri Volgin / Yle

Sukellus- ja droonikuvat

Antti Forsman / Kalatalous- ja ympäristöopisto Livia

Julkaistu 28.8.

Lue seuraavaksi