1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinilevät

Sinileväkesä järvivesissä on ollut vaihteleva

Lämmin kevät ja alkukesä olivat sinilevälle suotuisia, samoin elokuun lämmin jakso. Leväkukintoja hillitsi viileä heinäkuu.

sinilevät
Harvinaisen runsas leväkukinta on tehnyt Suuri-Onkamon pinnasta hernekeittoa elokuun lopussa 2015.
Sinileväkukinnot näkyvät hyvin ilmasta käsin. Kuvassa sinilevälauttaa Suuri-Onkamolta viisi vuotta sitten. Sama järvi Rääkkylän ja Tohmajärven rajalla on kärsinyt runsaista leväesiintymistä myös tänä kesänä.Joensuun Ilmailukerho ry

Järvillä on ollut vaihteleva sinileväkesä.

Lämmin kevät ja alkukesä röyhäyttivät sinilevät kasvuun ja kukkimaan.

Sen jälkeen viileä ja tuulinen heinäkuu hillitsi leväkukintoja.

Lämmin jakso elokuussa runsastutti jälleen sinileviä Itä-Suomessa.

Pohjois-Karjalassa sinilevää on edelleen havaittu Suuri-Onkamossa, jossa Tohmajärven puolella Ruunaluodossa oli keskiviikkona runsaasti levää.

Suomen ympäristökeskuksen havaintopaikkojen mukaan Pohjois-Karjalassa ei ole muita tuoreita eli tällä viikolla tehtyjä havaintoja sinilevästä.

Viime viikolla runsaasti levää havaittiin Rekilammella Kontiolahden Kulhossa.

Sen sijaan Valtimojärvellä, Pielisellä, Höytiäisellä, Viinijärvellä, Liperin Kuoringassa, Juojärvellä Outokummussa, Kiteenjärvellä ja Keski-Karjalan Pyhäjärvellä, Heinäveden Kermajärvellä tai Kontiolahden Herajärvellä ei ole tehty tuoreita levähavaintoja.

Hyvä levätilanne on myös Saimaaseen kuuluvalla Pyhäselällä Joensuun edustalla, Orivedellä Kiteellä sekä Heposelällä Liperissä.

Lue seuraavaksi