1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaalit 2020

Trump suomi rajusti Bidenin "katastrofaalisia virheitä" ehdokkuuspuheessaan: "Bidenin ohjelma on Made in China"

Trump piti puheensa varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.

USA:n presidentinvaalit 2020
Kuvassa on Donald Trump pitämässä puhetta Yhdysvalloissa rebublikaanien puoluekokouksessa.
Republikaanien presidenttiehdokas ja Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump puhui republikaanien puoluekokouksessa 28. elokuuta.
  • Trump keskittyi puheessaan demokraattien ja puolueen presidenttiehdokkaan Joe Bidenin arvosteluun.
  • Trumpin mukaan Biden on "sosialistinen Troijan hevonen", joka saa käskynsä "tekopyhiltä liberaaleilta".
  • Trump sanoi myös puolustavansa Yhdysvaltoja, kun Bidenin vaaliohjelma on "Made in China".
  • Mahdollisella toisella kaudella Trump lupasi muun muassa laskea veroja ja luoda miljoonia työpaikkoja.
  • Republikaanien puoluekokous päättyi puheeseen, jolla Trump otti virallisesti presidenttiehdokkuuden vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyökkäsi ehdokkuuspuheessaan odotetun rajusti demokraatteja vastaan. Trumpin mukaan demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden tuhoaisi maan työpaikat, ja demokraatit ajaisivat Yhdysvallat kaaokseen.

– Biden on sosialismin Troijan hevonen. Jos Joe Bidenilla ei ole voimia puolustautua Bernie Sandersin ja muiden radikaalien kaltaisia kiilusilmäisiä marxisteja vastaan, miten hän pystyisi puolustamaan teitä? Ei hän pystyisikään, Trump sanoi.

Troijan hevosella Trump viittasi antiikin mytologian tarinaan, jossa nykyisen Turkin alueella sijainneeseen Troijan kaupunkiin hyökkäsivät puuhevoseen kätkeytyneet kreikkalaissotilaat.

Trump: Amerikkalaisilla edessä historiallinen valinta

Trumpin mukaan Biden saa käskynsä “tekopyhiltä liberaaleilta”, ja hänen vaaliohjelmansa on “Made in China” eli tehty Kiinassa. Trump julisti myös, että Bidenin koko ura on “lista katastrofaalisia virheitä”.

Trump korosti useampaan kertaan vaalien historiallisuutta. Hänen mukaansa kaikki Yhdysvaltojen saavutukset ovat vaarassa.

– Koskaan aiemmin ei ole valittu näin selkeästi kahden puolueen, kahden vision ja kahden vaaliohjelman välillä. Nämä vaalit ratkaisevat, pelastammeko amerikkalaisen unelman vai annammeko sosialistisen agendan tuhota vaalimamme kohtalon. Näissä vaaleissa päätetään, suojelemmeko lainkuuliaisia amerikkalaisia vai annammeko vapaat kädet anarkistisille kiihottajille ja rikolliselle, jotka uhkaavat kansalaisiamme”, Trump kysyi.

Varoitti demokraattien vievän vapauden

Trump sanoi myös, että demokraatit veisivät amerikkalaisilta muun muassa aseet ja sananvapauden.

– Jos vasemmisto pääsee valtaan, he tuhoavat esikaupungit, takavarikoivat aseenne ja nimittävät tuomareita, jotka pyyhkivät pois toisen lisäyksen ja muut perustuslailliset oikeutenne, Trump varoitti.

Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys takaa yhdysvaltalaisille oikeuden kantaa asetta.

Aiemmin republikaanien puoluekokouksen puhujat olivat käsitelleet koronaviruspandemiaa melko vähän lukuun ottamatta presidentin puolison Melania Trumpin puhetta tiistaina. Presidentti Trump kutsui koronavirusta useaan kertaan “kiinalaisvirukseksi”, jonka Kiina antoi levitä maailmalle.

Trump kehui hallintonsa toimia koronapandemian suhteen ja lupasi koronavirusrokotteen olevan käytössä viimeistään vuoden loppuun mennessä.

Lue myös Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana aloittavan Iida Tikan analyysi: Republikaanien puoluekokous keskittyi havittelemaan vanhoja äänestäjiä ja Trump sai olla Trump

Vaalitilaisuudella poikkeuksellinen näyttämö

Loppupuolella Trump viittasi korostetusti puheensa näyttämöön eli Valkoiseen taloon. Aiemmin istuvat presidentit eivät ole käyttäneet virka-asuntoa vaalitilaisuuksiinsa.

– Mikä tämän rakennuksen nimi on? Tosiasia on, että me olemme täällä ja he eivät, Trump totesi.

Kuvassa on Donald Trump perheineen.
Republikaanien presidenttiehdokas ja istuva presidentti Donald Trump ehdokkuuspuheen jälkeen Valkoisen talon edustalla Washingtonissa torstaina. Perheenjäsenet vasemmalta: poika Eric ja vaimonsa Lara Trump, vanhin poika Don jr. ja tyttöystävänsä Kimberly Guilfoyle, nuorempi tytär Tiffany Trump, vaimo Melania Trump ja nuorin poika Barron Trump. Vanhempi tytär Ivanka Trump ja miehensä Jared Kushner seisoivat sivummalla.Erin Scott / EPA

Lähes 1,5-tuntisen puheen jälkeen yleisölle tarjottiin näyttävä ilotulitus Washingtonin yllä sekä Christopher Macchion lauluesitys Valkoisen talon parvekkeelta. Kimaraan sisältyivät muun muassa Leonard Cohenin kappale Hallelujah, Ave Maria sekä kaikille amerikkalaisille tuttu God Bless America. Trump perheineen seurasi esitystä Valkoisen talon edessä.

Alta voit lukea aiemman hetki hetkeltä -seurannan puheesta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Alta voit katsoa Trumpin koko puheen puoluekokouksessa.

Republikaanien puoluekokous 28. elokuuta 2020.

Ennen Trumpin puhetta Valkoisen talon eteen kokoontui mielenosoittajia.

Mielenosoittajat kokoontuivat Valkoisen talon eteen Trumpin puheen aikana

Löydät kaikki uutiset Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaaleista täältä.

Lisää aiheesta:

Varapresidentti Pence hyökkäsi puoluekokouksessa Bidenia ja mielenosoittajia vastaan: "Ette ole turvassa Joe Bidenin Amerikassa"

Melania Trump esiintyi puoluekokouksessa lähes sovinnon äänenä ja puhui koronastakin: “En halua hyökätä toista puolta vastaan”

Republikaanien puoluekokouksessa peloteltiin kaaoksella ja talouden romahduksella, jos Trumpia ei valita – myös presidentin koronatoimet esiteltiin positiivisessa valossa

Lue seuraavaksi