1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkoministeri Haavisto: EU-maat yksimielisiä Valko-Venäjän pakotteista

Haaviston mukaan lista pakotteiden kohteeksi joutuvista henkilöistä valmistuu syyskuun aikana.

Kansainväliset pakotteet
Ulkoministeri Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka HaavistoMarkku Ulander / Lehtikuva

EU-maiden ulkoministerit olivat kokouksessaan Berliinissä yksimielisiä siitä, että Valko-Venäjällä väkivaltaan tai vaalituloksen väärentämiseen syyllistyneitä henkilöitä kohtaan asetetaan pakotteita, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Kaikilla mailla oli sama käsitys, että pakotteiden tielle täytyy lähteä, Haavisto sanoi STT:lle.

Haavisto arvioi, että lista pakotteiden kohteeksi joutuvista henkilöistä valmistuu viimeistään syyskuun puolivälin jälkeen pidettävään EU:n ulkoministerikokoukseen mennessä.

Lue myös: Ranskan presidentti tarjosi EU:n välitysapua Valko-Venäjän kriisiin

Haaviston mukaan pakotteiden kohteeksi on joutumassa joitakin kymmeniä henkilöitä. Mistään nimistä EU:n ministerikokouksessa ei puhuttu, mutta Haavisto arvioi, että listalle on joutumassa Valko-Venäjän hallinnon korkeita edustajia.

– Näistä henkilöistä täytyy löytyä se evidenssi, että he ovat väkivaltaan, siihen käskyttämiseen tai vaalituloksen väärentämiseen osallistuneet, Haavisto sanoi.

Pakotelistalle joutuvat henkilöt eivät tule Haaviston mukaan saamaan viisumeita EU-maihin, minkä lisäksi heidän EU-maissa mahdollisesti olevat pankkitilinsä ja muu omaisuutensa jäädytetään.

Lue myös:

Ulkoministeri Haavisto: Valko-Venäjän tilanteessa on paljon riskejä – EU:n viesti Venäjälle: Valko-Venäjän on itse ratkaistava pattitilanne

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde: EU:n ulkoministerit kokoontuvat perjantaina keskustelemaan mahdollisista pakotteista Valko-Venäjälle

Lue seuraavaksi