1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomussalmella purettiin marjojen ja sienien käyttökielto – elektroniikkatehtaan tulipalon jälkeen otetut näytteet on tutkittu

Tulipalon laskeuma-alueelta ei löytynyt testituloksissa aineita, jotka olisivat terveydelle haitallisia.

marjat
Kemetin tehdas tulipalon jälkeen.
Kemet Electronics Oy:n tehdas tulipalon jälkeen. Arkistokuva.Timo Sihvonen / Yle

Suomussalmella heinäkuun lopussa tapahtuneesta Kemet Electronics Oy:n tehtaan tulipalosta epäiltiin kulkeutuneen ympäristöön terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Tämän vuoksi Kainuun soten ympäristöterveydenhuolto suositteli, että palopaikalta Siikarannan ja Kurimon suuntaan muodostuneelta laskeuma-alueelta ei poimittaisi luonnosta tai puutarhoista marjoja, sieniä tai kasviksia elintarvikekäyttöön. Testitulosten tultua tämä suositus on nyt purettu.

– Tutkimuksissa ei ole todettu mitään terveydellistä haittaa, sanoo Kainuun soten ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen.

Nykänen kertoo, että näytteet otettiin pahimmilta laskeuma-alueilta. Alkuperäinen suositus oli, ettei marjoja ja muita luonnossa tai pihoilla kasvaneita tuotteita käytettäisi Siikarannan ja Kurimon alueilla. Tulipalon aikaan alueen asukkaille annettiin vaaratiedote terveydelle vaarallisen savun takia.

– Alueella on paljon taloja, joiden pihalla on marjapensaita. Asukkailta tuli kyselyitä muun muassa marjojen käytöstä.

Kemet Electronicsin tehtaalla syttyi tulipalo 30. heinäkuuta aamulla. Tehdas työllistää noin 140 henkilöä ja on toiminut Suomussalmella 41 vuotta.

Palon syttymissyyn uskotaan liittyvän poistoilmapuhaltimeen. Tehtaalla aloitettiin työt heti tuotannon palauttamiseksi. Tuotanto käynnistyi elokuun puolivälissä.

Lue seuraavaksi