1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesimittarit (mittauslaitteet)

Sotkamo vaihtaa vesimittarit etäluettaviin – ei aiheuta suuria korotuspaineita asiakkaiden maksuihin

Uudistus vähentää mittareiden lukemisesta aiheutuvia kustannuksia ja suoraviivaistaa asiakkaiden laskutusta.

Jos vedenkulutus lisääntyy huomattavasti, järjestelmä tekee hälytyksen, joten isommilta vesivahingoilta voidaan välttyä. Kuvituskuva. Kuva: Mostphotos

Sotkamo vaihtaa vesimittarit etäluettaviin seuraavan kolmen vuoden aikana. Tähän mennessä mittareita on vaihdettu noin 100, ja kaikkiaan mittareita on reilut 2 500. Samalla mittareiden lukemisesta aiheutuvat kustannukset vähenevät, mittareiden vaihtoväli pitenee ja asiakkaiden laskutus suoraviivaistuu.

Etäluettavista mittareita lähtee viesti pari kertaa vuorokaudessa verkon kautta, joten asiakkaan vedenkulutus pysyy reaaliajassa koko ajan, kertoo vesihuoltoinsinööri Aarno Konka Sotkamon Vesihuoltolaitokselta.

– Hyvä puoli on myös se, että järjestelmä hälyttää, jos vedenkulutus lisääntyy huomattavasti jossakin. Silloin siitä voidaan ilmoittaa asiakkaalle ja pystymme korjaamaan alkavat vesijohtovuodot ennen kuin ne tekevät isompaa vahinkoa.

Investointi maksaa 350 000–400 000 euroon. Vaikka investointi on Konkan mukaan merkittävä, pitkässä juoksussa se maksaa itsensä takaisin eikä aiheuta suuria korotuspaineita asiakkaiden vesimaksuihin.

– Sotkamon vedenhinta on ollut toistaiseksi edullinen. Vaikka nostaisimme sitä, puhuisimme maksimissaan 10 prosentin hintatason nostosta muutaman vuoden sisällä. Tarkoituksena on jatkaa maltillista korotuslinjaa jatkossakin.

Myös Kajaanissa vesimittareita vaihdetaan parhaillaan etäluettaviin. Urakka on Sotkamoa massiivisempi, sillä tulevien vuosien aikana Kajaanissa vaihdetaan kaikkiaan 7 500 vesimittaria.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.