Hyppää sisältöön

Kaupungin omenatarha Jyväskylässä tyhjeni puolessa tunnissa talvilajeja myöten: "Ihmiset olivat niin onnellisia"

Jyväskylän kaupunki avasi eilen iltapäivällä Survon omenatarhan portit, ja poimijaryntäys tyhjensi puut ennätysajassa.

Survon omenatarhalla kävi torstaina vilske. Viime vuonna puut tyhjenivät kahdessa tunnissa, nyt omenat loppuivat jo reilun puolen tunnin sisällä porttien avaamisesta. Kuva: Yleisön kuva

Jyväskyläläisnainen oli päättänyt eilisiltana lähteä poimimaan omenoita kaupungin omenatarhalta Kuokkalasta. Survon tarhan portit oli avattu muutamaa tuntia aiemmin.

– Kun tuli paikalle klo 21, huomasin, että kaikki omenapuut on poimittu tyhjäksi. Ei vain kesälajikkeet vaan myös syys- ja talviomenat, jotka varmasti ovat olleet vielä raakileita, nainen kertoo Ylelle.

– Mitäköhän siellä on mahtanut tapahtua? hän ihmettelee vielä.

Omenatarhalla tapahtui juuri se, minkä nainen oli huomannutkin: kaikki omenapuut oli poimittu tyhjäksi.

– Poiminta oli hujauksessa ohi. Kun portit avattiin kello 16, oikeastaan yhtään mitään ei ollut enää jäljellä kello 17. Puut tyhjenivät reilussa puolessa tunnissa, kertoo ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo Jyväskylän kaupungilta.

Ylitalo toteaa, että innokkaimmat tulivat Survon porttien taakse jonottamaan jo kello 15:n maissa. Paikalla oli hänen arvionsa mukaan vähintään 300 poimijaa.

Kaupunki oli ohjeistanut keräämään ensiksi vain kypsimmät eli kesälajikkeet, ja kypsyysaste oli ilmoitettu puuhun kiinnitetyllä värikoodilla. Ylläpitohortonomi ei harmittele sitä, että myös syys- ja talviomenat kerättiin:

– Ihmiset olivat niin iloisia ja onnellisia, kun saivat sieltä omenoita, Ylitalo sanoo.

Viime vuonna Jyväskylä järjesti keräyskauden avajaispäivälle myös ohjelmaa ja kahvitarjoilua. Nyt tällaista ei koronan takia tehty, ja poimijoita muistutettiin muutenkin koronaohjeista kuten turvaväleistä. Noudatettiinko ohjeita?

– Aika hyvin, Ylitalo arvioi.

Viime vuonnakaan omenoita ei jäänyt seuraaville päiville poimittavaksi, sillä tarha tyhjeni kahdessa tunnissa. Tänä vuonna ennätystahtiin saattoi vaikuttaa Ylitalon mukaan myös se, että puiden pölytys ei ollut täysin onnistunut eikä sato ollut erityisen suuri.