1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiskapellimestari joutui poliittisen kohun keskelle Britanniassa – myös perhettä uhkailtu

Dalia Stasevska on joutunut brexit-väen hampaisiin, koska hänen on kerrottu halunneen muuttaa perinteistä brittikonserttia. Suomalainen kiistää väitteet.

kulttuuri
Kapellimestari Dalia Stasevska.
Kapellimestari Dalia Stasevska on BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailija. Hän johtaa ensimmäistä kertaa BBC Proms -festivaalin päätöskonsertin.Nikolaj Lund

Kohu sai alkunsa, kun The Sunday Times uutisoi (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina, että klassisen musiikin perinteikkään The Proms -festivaalin loppukonsertissa ei kuultaisi lainkaan Rule Britannia! ja Land of Hope and Glory -kappaleita. BBC suunnitteli niiden jättämistä pois, koska kappaleiden sävy on kolonialistinen ja patrioottinen.

BBC:n sinfoniaorkesteria päätöskonsertissa johtava suomalainen Dalia Stasevska joutui asiassa silmätikuksi, kun The Sunday Times kertoi uutisessa, että suomalainen haluaisi uudistaa Royal Albert Hallin perinnekonserttia Black lives matter -liikkeen vuoksi.

Asia politisoitui, kun Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage närkästyi kappaleiden pois jättämisestä.

– BBC saattaa jättää pois Rule Britannian ja Land of Hope and Gloryn, koska suomalainen kapellimestari on liian tiedostava. Miksi ei ennemminkin jätetä häntä pois, Farage tviittasi sunnuntaina.

Tiistaina BBC ilmoitti, että Rule Britannia! esitetään, mutta ilman laulua. Tästä puolestaan kimmastui pääministeri Boris Johnson. Hänen mielestään (siirryt toiseen palveluun) Britannian ei pitäisi hävetä historiaansa.

BBC:n mukaan laulun pois jättämiseen ei liitty politiikkaa, vaan kyseessä on pelkästään koronan varotoimenpide, sillä kappaleen esittämiseen tarvitaan valtavan iso kuoro.

Stasevska: "Minut on virheellisesti leimattu"

Dalia Stasevska on joutunut kohun keskellä brexit-väen hampaisiin. BBC on esittänyt suomalaiskapellimestarille pahoittelut tämän päädyttyä ankaran kritiikin kohteeksi.

Manageritoimistonsa sivuilla torstaina julkaistussa lausunnossa (siirryt toiseen palveluun) Stasevska kertoo, että häntä ja hänen perhettään on uhkailtu.

– En ole ollut päättämässä ohjelmiston perinteisistä elementeistä. Tiedostan, että ne ovat tärkeä osa tapahtumaa. Minut on virheellisesti leimattu poliittiseksi vaikuttajaksi asiassa - se ei ole totta. Olen artisti ja haluan työni kautta saattaa ihmiset yhteen ja rakentaa solidaarisuutta, Stasevska kirjoittaa.

Yle tavoitti Stasevskan, mutta hän ei tällä hetkellä kommentoi asiaa enempää.

Dalia Stasevskan johtama Last Night of the Proms -konsertti järjestetään 12. syyskuuta ilman yleisöä ja se striimataan.

Suomessa kohusta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

Suomalainen Dalia Stasevska sai pestin BBC:n orkesterista, kun nuoret naiset jyräävät kapellimestareina – "Päivääkään nuorempi en haluaisi olla"

Kapellimestari Dalia Stasevska järkyttyi niin ettei avannut partituuria kahteen viikkoon – Taiteilija koronakeväänä 2020

Lue seuraavaksi