1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesän tapahtumien jälkipyykki kiristi tunnelmaa keskustan puheenjohtajaehdokkaiden tentissä – Katri Kulmuni: "Annika, olisit voinut kilauttaa minulle"

Keskustan puheenjohtaja valitaan Oulun puoluekokouksessa viikonloppuna.

Suomen Keskusta
Kulmuni, Saarikko vai Honkonen - kuka pärjää parhaiten politiikan toimittajien tentissä?
Kulmuni, Saarikko vai Honkonen - kuka pärjää parhaiten politiikan toimittajien tentissä?

Keskustan puheenjohtajakisassa alkaa loppukiri. Puheenjohtajaehdokkaat Katri Kulmuni, Annika Saarikko, Petri Honkonen ja Ilkka Tiainen olivat maanantaina Politiikan toimittajien yhdistyksen tentattavina.

Tentin tunnelma kiristyi, kun heti aluksi puheeksi otettiin kesän sekavat tapahtumat Kulmunin erottua valtiovarainministerin tehtävästä.

Eroa seuranneen viikonlopun aikana keskusta etsi uutta valtiovarainministeriä ja julkisuudessa liikkui huhuja siitä, että Kulmuni haluaisi kaataa hallituksen.

Tapahtumien aikana Saarikko viestitti julkisuuteen, että puolueessa pitäisi olla vähemmän "hässäkkää".

– Tuo lausahdukseni liittyi siihen, että puolueen sisällä ja mediankin kautta alkoi liikkua huhuja siitä, että pohdittiin vakavasti hallitusyhteistyön jatkamista, Saarikko sanoi.

Saarikon mielestä puheet hallitusyhteistyön lopettamisesta olivat vahingollisia koronaviruspandemian aiheuttamassa epävarmassa tilanteessa.

Kulmuni vastasi Saarikon sanomisiin välittömästi:

– Annika, olisit voinut kilauttaa minulle kesäkuun alussa kun sanoit, että mediassa oli spekulaatiota. Keskustasta se selviää kyllä aina.

Kulmunin mukaan epäselvyyksissä oli kyse vain mediakohusta.

– Keskustalla ei ollut mitään epäselvyyttä, Kulmuni vakuutti tentissä.

Saarikon mukaan koko keskustan eduskuntaryhmä oli autuaan tietämätön siitä, mitä puolueessa kesän viikonlopun aikana tapahtui. Kyse ei ollut siis vain hämmingistä median keskuudessa.

– Se kuva, mikä meistä ja sitä kautta hallituksesta syntyi, ei ollut omiaan luomaan vakautta suomalaisten silmissä, Saarikko sanoi.

Kuvassa on käynnissä Keskustan puheenjohtajaehdokkaiden tentti Helsingissä elokuussa 2020.
Ylen puoluevaikuttajille tekemässä kyselyssä 47 prosenttia vastaajista tuki tiede -ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa.Silja Viitala / Yle

Petri Honkosen mukaan keskustelu keskustan hallituksessa pysymisen ympärillä pitäisi rauhoittaa, mutta hänen mukaansa kukaan ei voi kieltää, etteikö hässäkkää olisi ollut.

– Se pitää myöntää, mutta kysyn vain, onko ollut sellaista hallitusta jossa ei ole ollut hässäkkää. Oleellista on, miten hallitusta johdetaan ja miten pääministeripuolue sitä johtaa, Honkonen sanoi.

Saarikko: Emme voi olla pikkuperussuomalaisia

Kulmunilta kysyttiin, pyrkiikö hän saamaan perussuomalaisiin siirtyneitä kannattajia takaisin keskustan taakse nostamalla pamfletissaan esiin ulkomaalaistaustaisten tekemiä rikoksia.

Kulmuni myönsi keskustan menettäneen kannattajia myös perussuomalaisiin ja sanoi olevansa huolestunut maahanmuuttajien integraation onnistumisesta.

– Ei ole oikein, että Helsingissä on kaupunginosia, joissa on jatkuvasti heikompi työllisyys ja heikompi koulumenestys, Kulmuni sanoi.

Saarikko sanoi olevansa samaa mieltä tiettyjen alueiden eriytymisongelmista ja maahanmuuttajien sopeutumisesta, mutta hän kyseenalaisti sen, onko maahanmuuton ongelmiin keskittyminen se tie, jolla keskusta pystyy saamaan takaisin perussuomalaisten puoleen kääntyneitä äänestäjiä.

– Tämä puolue ei voi olla koskaan pikkuperussuomalaisten puolue. Olemme aina olleet vastuunkantajia, emme pelkkiä ongelmien latelijoita, Saarikko sanoi.

Myös Honkonen korosti, että keskusta ei pärjää perussuomalaisia matkimalla.

EU:n elvytyspaketista keskusteltaessa Honkonen esitti tiukinta kritiikkiä, mutta arvostelusta huolimatta kaikki ehdokkaat sitoutuivat elvytyspaketin läpiviemiseen syksyllä.

– Keskusta ei voi olla EU-asioissa jarrumiehen paikalla. Selvää on, että juna jyskyttää jo. Keskusta tai Suomi ei voi tätä pakettia kaataa, se on kylmä tosiasia. Keskustelu puolueessa olisi pitänyt käydä keväällä, nyt siitä on sovittu ja siitä ei voi perääntyä, Honkonen sanoi.

Talouspolitiikassa kitkaa demareiden kanssa

Kuvassa on käynnissä Keskustan puheenjohtajaehdokkaiden tentti Helsingissä elokuussa 2020.
Annika Saarikko (keskellä) sanoi ärsyyntyvänsä uhkailulla hallituksesta lähdöstä, mutta sanoi heti perään yhteisymmärryksen talouspolitiikasta ja työstä olevan välttämätöntä hallituksessa jatkamisen kannalta. Vasemmalla Katri Kulmuni ja oikealla Petri Honkonen.Silja Viitala / Yle

Talouspolitiikasta ja Kaipolan tehtaan sulkemisesta käydyn keskustelun aikana jokainen puheenjohtajaehdokas korosti keskustan olevan eri linjoilla kuin pääministeripuolue SDP.

Kulmunin mukaan päättäjät eivät voi puuttua yksittäisten firmojen päätöksiin, mikä oli piikki UPM:n päätöksiä viikonloppuna Ykkösaamussa kommentoineelle pääministeri Sanna Marinille (sd.).

– Se mihin päättäjät pystyvät puuttumaan, on yritysten toimintaympäristö. Tässä hetkessä kaikkein tärkeintä on, että emme tee kustannuskilpailukykyä heikentäviä ratkaisuja, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan sähköveron laskemisen yhteydessä energiaveron palautusjärjestelmää ei saa poistaa, sillä se aiheuttaisi kustannusnousuja osalle tehtaista. Kulmuni vaati energiaveron palautusjärjestelmän poistamiselle pidempää siirtymäaikaa.

Saarikko sanoi ärsyyntyvänsä uhkailulla hallituksesta lähdöstä, mutta sanoi heti perään yhteisymmärryksen talouspolitiikasta ja työstä olevan välttämätöntä hallituksessa jatkamisen kannalta.

– Tämä ei ole uhmaa, mutta sen sanon, että talouspolitiikasta pitää löytyä yhteisymmärrys sosiaalidemokraattien ja muiden hallituspuolueiden kanssa. Jos sellaista ei löydy, niin sitten pitää miettiä, voiko hallituksessa jatkaa.

Yrittäjä Ilkka Tiainen korosti, että keskustan puheenjohtajan tärkein tehtävä on yhteiskunnan digitalisaatioon keskittyminen.

– Meidän on vietävä digitalisaatio maaliin. Olemme tilanteessa, jossa metaforisesti Suomeen on rakennettu kaikki tiet, mutta ei yhtään risteystä. Yhteiskuntaa saadaan hajautettua digitalisaation kautta, mikä palvelee meitä pitkälle tulevaisuuteen, Tiainen sanoi.

Ylen puoluevaikuttajille tekemässä kyselyssä 47 prosenttia vastaajista tuki tiede -ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa. Nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni sai 33 prosentin suosion.

Honkosta keskustan puheenjohtajaksi kannatti Ylen kyselyssä 10 prosenttia vastaajista. Tiainen sai prosentin kannatuksen.

Keskustan puheenjohtaja valitaan ensi viikonloppuna Oulun puoluekokouksessa.

Lisää aiheesta:

Ylen kysely: Lähes puolet keskustavaikuttajista antaa tukensa Annika Saarikolle puheenjohtajakisassa

Lue seuraavaksi