1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjoinen jäämeri

Harvinainen hyökkäys: Jääkarhu tappoi Huippuvuorilla telttailleen miehen

Kyseessä on ensimmäinen kuolemaan johtanut karhuhyökkäys saarilla sitten vuoden 2011.

Jääkarhuja kuvattuna Huippuvuorilla toukokuun lopussa. Kuva: AOP

Jäämeressä sijaitsevilla Huippuvuorilla mies on kuollut jääkarhun hyökättyä hänen kimppuunsa. Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo (siirryt toiseen palveluun), että tapaus sattui varhain perjantaiaamuna saariryhmän suurimman asutuskeskuksen Longyearbyenin lähistöllä.

Norjalle kuuluvan saariryhmän apulaishallintojohtaja Sølvi Elvedahl kertoo NRK:lle saaneensa tiedon klo 3.50.

– Leirintäalueella yksi henkilö oli loukkaantunut jouduttuaan jääkarhun hyökkäyksen kohteeksi. Saimme myös tiedon, että jääkarhua oli ammuttu, mutta emme tienneet, missä se oli, Elvedahl sanoo.

Elvedahlin mukaan uhri oli telttailemassa leirintäalueella muiden matkailijoiden kanssa. Hänet kuljetettiin hoitoon sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi. Kukaan muu ei loukkaantunut tilanteessa, mutta kuusi silminnäkijää hakeutui kriisiapuun.

NRK:n mukaan hallinnon lähettämä partio löysi karhun kuolleena lähistöllä sijaitsevan Longyearbyenin lentokentän parkkipaikalta.

Kuolemaan johtavat jääkarhuhyökkäykset ovat harvinaisia Huippuvuorilla. NRK:n mukaan kyseessä oli viides tapaus vuoden 1971 jälkeen. Edellisen kerran ihminen kuoli jääkarhun kynsissä vuonna 2011.

Juttua tarkennettu kello 19.15: Jääkarhuhyökkäykset eivät ole harvinaisia Huippuvuorilla, mutta kuolemaan johtavat hyökkäykset ovat.

Lue myös:

Tutkimus vahvistaa: jääkarhut ovat vaarassa kadota miltei kokonaan vuosisadan loppuun mennessä

Huippuvuorilla jyllää valtava rakennusprojekti – koteja rakennetaan uusiksi lumivyöryvaaran ja sulavan ikiroudan vuoksi