Lauantaina alkava Pride-viikko on Kuopiossa ensimmäinen laatuaan – "Odotettu kovasti"

Perinteinen Pride-kulkue on koronan vuoksi peruttu, mutta osallistujille tarjotaan tänä vuonna runsaasti muuta ohjelmaa..

Tältä näytti Pride-kansa Helsingissä vuonna 2019. Kuva: Teemu Silván / Yle

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavia Pride-tapahtumia on järjestetty eri puolella Suomea 1970-luvulta lähtien, mutta Pohjois-Savoon se laajenee vasta nyt.

Järjestäjien mukaan Priden näkyvimmistä osista eli perinteisestä Pride-kulkueesta sekä puistojuhlasta on jouduttu koronan vuoksi nyt luopumaan, mutta erilaisia pienempiä osatapahtumia järjestetään viikon aikana liki 20.

Niihin odotetaan noin tuhatta osallistujaa.

Valentin Silvennoinen Pohjois-Savon Seksuaalinen tasa-arvoisuus ry:stä Setasta kertoo, että alueelle on jo pitkään toivottu omaa Pride-tapahtumaa.

Silvennoinen sanoo tasa-arvon olevan Pohjois-Savossa kohtalaisella tasolla, joskin etenkin sukupuolivähemmistöt kohtaavat edelleen runsaasti ennakkoluuloja.

Silvennoisen mielestä Pride on positiivinen tapa näyttää valtaväestölle, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat olemassa osana yhteiskuntaamme ja että jokaisella meistä on oikeus olla pelotta oma itsensä.