1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanssija, koreografi Jukka Haapalainen palasi maailmalta tekemään musikaalia Etelä-Pohjanmaalle – "Se on jonkinmoinen rauha, kun tänne tulee"

Seinäjoen kaupunginteatterin Evita-musikaalin jälkeen Haapalaista odottaa muun muassa Tanssii tähtien kanssa -tuomarointi.

tanssi
Jukka Haapalainen istuu penkillä Seinäjoen keskustassa teatterin pihamaalla
Pauliina Jaakkola / Yle

Lapualaislähtöinen tanssija, koreografi Jukka Haapalainen nähdään tänä syksynä Etelä-Pohjanmaan maisemissa. Haapalainen tekee koreografian Seinäjoen kaupunginteatterin Evita-musikaaliin.

Haapalainen kertoo, että palo tanssiin syttyi hänellä jo pienenä poikana ja lähes yhdessä yössä. Viisivuotiaana hän näki televisiosta esitetyssä mustavalkoelokuvassa tanssikohtauksen, eikä saanut seuraavana yönä unta.

– Siitä syttyi joku palo. Uni ei tullut, koska tiesin, että olin nähnyt jotain suurta.

Lapuan Huiskusta maailmalle

Nuorisoseuran tanssikurssien kautta tanssit tulivat tutuiksi ja Jukan ollessa 10-vuotias perustettiin kotikaupunkiin tanssiseura Lapuan Huisku.

Seura houkutteli tanssin pariin paljon muitakin poikia. Sen jäsenet kilpailivat aktiivisesti ympäri Suomea ja menestystä tuli.

– Ihmiset innostuivat ja tuloksista kerrottiin urheilu-uutisoinnin tavalla. Siellä oltiin Lapuan Sanomien etusivulla komeilemassa, Haapalainen kertoo.

Haapalainen kiersi myös paljon kouluilla esiintymässä ja esittelemässä lajia. Lapuan Huisku oli Haapalaisen juniorivuosina vireä ja ihmiset innokkaita.

– Meillä oli kerran yhdet ikäkausimestaruuskilpailut ja kilpailun viidestä mestaruudesta toimme Lapualle kolme. Pieni Lapua meni jopa suuren Oulun ohitse, Haapalainen hehkuttaa.

Kiusaamista hänen ei tarvinnut tanssin takia kokea. Toisaalta hän ei ole myöskään antanut kenenkään kiusata.

– Ehkä olen aina suhtautunut siihen enempää miettimättä. Jos teet mitä tahansa asiaa täysillä ja taaksesi katsomatta, ihmiset jättävät sinut rauhaan ja saat tehdä sitä.

Pohjalaiset juuret näkyvät

Vaikka Jukka Haapalainen on asunut suurimman osan elämästään muualla, on hän ylpeä pohjalaisista juuristaan. Murrekin häneltä taittuu tarvittaessa.

Vuosien poissaolo lakeuksilta on kuitenkin vaikuttanut. Ja vaikka suomalaisuus ei häviä ihmisestä, tuntee Haapalainen välillä itsensä enemmän lontoolaiseksi.

– Siellä on asuttu suurempi osa elämästä kuin Suomessa. Mutta kyllä se on jonkinmoinen rauha, kun tänne saapuu.

Pohjalaisuus kulminoituu Haapalaisella suoruuteen ja kaunistelemattomuuteen.

– Itsensä puolustaminen – ja vielä kovalla äänellä – on minusta hyvin pohjalaisuutta kuvaavaa. Joskus se voi näyttäytyä ulkopuoliselle vähän töykeytenäkin.

Tuomas Parkkinen ja Jukka Haapalainen toteuttavat Seinäjoelle Evita-musikaalia
Evitan ohjaa Seinäjoen kaupunginteatteriin Tuomas Parkkinen ja koreografia on Jukka Haapalaisen.Seinäjoen kaupunginteatteri / Anna Valtari

Tuomarointia tarkalla silmällä

Haapalaista odottaa kiireinen syksy. Yksi iso tuotanto hänelle on jo edellisvuosien tapaan Tanssii Tähtien Kanssa, jota hän tuomaroi tarkalla silmällä.

Vaikka televisio-ohjelmalla on takana jo useita kausia, ei se ole menettänyt hohtoaan. Haapalainen arvelee, että ohjelma kiinnostaa katsojia kilpailun, henkilösuhteiden ja uuden opettelun vuoksi.

– Ohjelmaan ei kaivata mitään ihmeellistä uutta, koska jokainen uusi ihminen tekee siitä aivan omanlaisen joka kerta. Tottakai on joitakin twistejä tiedossa tänäkin vuonna, miten pari saatetaan karsia pois tai mihin liemeen heidät laitetaan, mutta perusidea on hyvä ja kantava.

Tuleva kausi jo kolmastoista. Haapalainen onkin nähnyt 132 tanssijan kasvutarinan.

Yhdeksi suureksi onnistujaksi hän nimeää Kwan-yhtyeen laulaja Mariko Pajalahden, joka voitti parinsa Aleksi Seppäsen kanssa kilpailun vuonna 2007.

– Hän ilmoitti isoon rokkarityyliin, että me voitetaan koko homma ja niihän siinä kävi. Se oli muodonmuutos ja elämänkatsomuksellinen muutos, mikä hänelle tapahtui siinä ajassa.

Paluu Pohjanmaalle

Jukka Haapalainen kertoo olleensa erittäin otettu, kun pääsi palaamaan kotikulmilleen toteuttamaan Evita-musikaalin koreografiaa.

Aivan ensimmäinen kokemus Seinäjoen teatterilavalla tämä ei kuitenkaan ole, sillä Haapalainen oli työstämässä myöskin Mustan ruusun tango -musikaalia vuonna 1999.

Vaikka harjoituksia on tiuhaan tahtiin, ovat Haapalaisen mukaan tekijät motivoituneita.

– Työskentelyilmapiiri on hyvin positiivinen, kiihkeä ja eteepäinpyrkivä.

Musikaalit ovat haastavia. Laulun ja näyttelemisen lisäksi monilta vaaditaan hyvää tanssitaitoa.

– Evitassa kuvataan paljon kansan elämää ja kansassa on monenlaisia ihmisiä. Meidän ei ole tarkoitus peittää kansaa kiillotettuun briljanssiin, vaan siellä saa näkyä ne säröt, mitä ihmisissä yleensäkin on, Haapalainen kertoo.

Lue lisää: Tanssija Jukka Haapalainen päätti lopettaa kilpauran, mutta yksi katse sai hänet palaamaan kisalattioille

Lue seuraavaksi