Joensuun musiikki- ja kulttuuritalohanke valtuuston käsittelyyn maanantaina – miljoonaluokan sijoitusta esitetään Carelicumin kortteliin

Hankkeen tarkka aikataulutus ja suunnitelma tulisivat seuraavan valtuuston käsittelyyn vuonna 2021.

Musiikki- ja kulttuuritaloa esitetään Carelicumin kortteliin. Kuva: Ari Tauslahti/Yle

Joensuun kaupunginvaltuusto päättää maanantaina, miten Joensuuhun suunnitteilla oleva musiikki- ja kulttuuritalohanke etenee.

Kaupunginhallitus esittää, että musiikki- ja kulttuuritalon tulisi Carelicumin kortteliin, aivan torin kupeeseen, jossa on jo ennestään kaupungin omistamia tiloja.

Musiikki- ja kulttuuritalo tulisi suunnitelmissa osittain Carelicumin korttelissa jo omistuksessa oleviin tiloihin. Musiikki- ja konserttisali tehtäisiin ikään kuin korttelin sisään.

Toisena tonttipaikkavaihtoehtona on ollut Ystävyyden puisto, joka sijaitsee lähellä kaupungin ydinkeskustaa urheilutalon ja yliopiston välissä.

Hankkeen tarkat suunnitelmat ja aikataulutus on tarkoitus päättää tulevalla valtuustokaudella ensi vuonna.

Kaupunginorkesterilla huutava pula uusille tiloille

Musiikki- ja kulttuuritalon tarve on ilmeinen, sillä kaupunginorkesterin nykyisissä Itä-Suomen yliopiston tiloissa, Carelia-salissa, ei ole kunnollista akustiikkaa eikä kaupunginorkesterilla ole riittävästi toimistotiloja.

Jos hanke toteutetaan, se tarkoittaa, että kaupungin hallinto suunniteltaisiin uuden musiikki- ja kulttuuritalon yhteyteen. Kaupungintalosta tulisi puolestaan museotalo Eliel.

– Nythän puhutaan kuitenkin meillä isona otsikkona kulttuuripaikkasuunnitelmasta, jossa on muitakin tiloja kuin Carelicumin kortteliin esitetty kulttuuri- ja musiikkitalo. Tämä ja kulttuuri- ja musiikkitalo on noussut isoon rooliin, koska sille on huutava tarve, sanoo kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen muistuttaa, että kyse ei ole nopeasta hankkeesta: musiikki- ja kulttuuritalo olisi valmis aikaisintaan vuonna 2026. Kuva: Ari Tauslahti/Yle

Carelicumin kortteliin tulisi kaupungin hallinnon tarpeisiin uudisrakennus, jonka omistaisi Korhonen Yhtiöt.

Kulttuuri- ja musiikkitalon omistusmuoto päätetään myöhemmin uuden valtuuston strategiassa.

Rahoitus ja aikataulu kysymysmerkkeinä etenkin korona-aikana

Rahassa laskettuna kyseessä on mittava miljoonaluokan investointi.

Joensuun kaupungin hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen sanoo, että alustavat budjettiarviot muuttuvat vielä, koska esimerkiksi tarkkaa hankesuunnitelmaa ei vielä ole.

– Ystävyyden puiston kohdalla alustava budjetti on 21 miljoonaa euroa ja Carelicumin korttelin kohdalla puolestaan 15 miljoonaa euroa, Huurinainen sanoo.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen muistuttaa, että korona-aikana kaupungin talous on tiukoilla. Yksi kysymys onkin, milloin kaupungilla on varaa suurhankkeeseen.

– Vaikka tämä asia ei olisi rahastakaan kiinni, niin aikaisintaan se olisi valmis vuonna 2026. Hankkeeseen sisältyisi runsaasti suunnitteluvaiheita, Karjalainen summaa.

Kaupunginjohtaja toivoo, että maanantain valtuuston kokouksessa syntyy päätös hankkeen jatkosta.

– Kulttuuri ei ole saanut kaupungin historiassa aiemmin suurta painoarvoa: montaa uudisrakennusta ei ole tehty pelkästään kulttuuria ajatellen. Tämä on tärkeä asia. Mielestäni huonoin tilanne on se, jos päätöstä ei maanantaina tule, Karjalainen tiivistää.

Lue lisää: