Hyppää sisältöön

Palanutta Liperin myllyä ei rakenneta uudelleen

Erityisesti luomujauhoistaan tunnettu Liperin Mylly Oy ei rakenna uutta myllyä rahoitussyistä.

Tuli tuhosi Liperin myllyn 6. kesäkuuta. Ensimmäinen mylly alueelle perustettiin jo 1906, mutta nyt myllytoiminta paikalla on lopullisesti päättynyt. Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Liperin myllyn yli satavuotias toiminta on historiaa. Kesäkuun alussa palaneen myllyrakennuksen tilalle ei rakenneta uutta.

Syynä on rahoituksen puuttuminen. Uusi mylly maksaisi arviolta 9-10 miljoonaa euroa.

– Vakuutuskorvaus kattaisi vain osan rahoitustarpeesta. Myöskään täysimääräistä investointiavustusta emme voi saada, koska sitä ei myönnetä korvausinvestointeihin, kertoo mylly-yhtiön hallituksen puheenjohtaja, pääomistaja Anne Vänskä.

Nämä asiat sinetöivät Vänskän mukaan myllyn kohtalon.

– Rahoituskulut nousisivat suhteettoman suuriksi kannattavan elintarvikeliiketoiminnan pyörittämiseen, Vänskä perustelee.

Palanut myllyrakennus on jo purettu Kirkkolahden ranta-alueelta. Jäljellä yli kahden hehtaarin tontilla on suojeltu vanha meijeri, varastoja sekä purettavat siilot. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

114 vuotta Liperissä toimineen myllyn tuotannon päättyminen vaikuttaa laajasti Pohjois-Karjalassa. Alueelta häviää merkittävä viljan ostaja, joka käytti tuotteissaan myös luomuviljaa.

– Lähialueen viljelijät ovat uuden ja haastavan tilanteen edessä, tietää pitkällä myllytoiminnan kokemuksella Liperin Myllyn toimitusjohtaja Kari Huikuri.

Viljelijöiden lisäksi Liperin Myllyn jauhoja ja muita tuotteita käyttäneet leipomot ja muut asiakkaat kauppaliikkeitä myöten joutuivat etsimään uusia ratkaisuja jo tulipalon jälkeen.

Myös työpaikkoja häviää; kahden miljoonan euron vuotuista liikevaihtoa pyörittävä mylly työllisti kuusi ihmistä.

Yrittäjä Anne Vänskä suunnittelee nyt Kirkkolahden rannalle asuin- ja matkailualuetta, jonne tulee myös palveluita.

– Tarkoituksena on kehittää myllyn ja meijerin rannasta eläväinen paikka, jossa vaalitaan maatalouspitäjän historiaa ja yhteisöllisyyttä, Vänskä paljastaa.

Vänskä kertoo, että kaavamuutos alueelle on tarkoitus käynnistää jo syksyn aikana.

.
.