Hyppää sisältöön

Olkiluoto kolmoselle viimein aikataulu: säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa vuonna 2022

Kolmosreaktorin valmistuminen Eurajoen Olkiluodossa on viivästynyt useasti yli vuosikymmenen ajan.

Olkiluoto kolmosen rakentaminen on viivästynyyt useaan otteeseen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Teollisuuden Voima on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta päivitetyn aikataulun Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin käyttöönotosta.

Aikataulun mukaan polttoaine ladataan reaktoriin maaliskuussa 2021, laitosyksikkö liitetään valtakunnan sähköverkkoon saman vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022.

Viime vuoden lopussa arvioitiin, että Olkiluoto 3:n sähköntuotanto olisi voinut alkaa ensi vuoden maaliskuussa.

Viivästyksiin useita eri syitä

Projektiaikataulua ovat viivästyttäneet hitaasti edenneet järjestelmätestaukset, testauksissa havaitut tekniset ongelmat sekä kunnossapitotöiden määrän kasvaminen projektin viivästyttyä. Myös tarvittavien varaosien puutteet ovat vieneet aikaa.

Laitosyksiköllä esille nousseet tekniset ongelmat on nyt saatu ratkaistua ja niiden korjaustyöt ovat parhaillaan meneillään.

Työt OL3-työmaalla ovat jatkuneet koronapandemiasta huolimatta erityisjärjestelyin. Työmaalla valmistaudutaan nyt polttoaineen lataukseen.

– Jäljellä olevat järjestelmätestaukset, kunnossapitotyöt ja teknisten vikojen korjaustyöt saatetaan valmiiksi ennen latausta. Projektia vie nyt loppuun noin 1 500 ydinalan osaajaa ja jäljellä olevat työt on aikataulutettu yksityiskohtaisesti. Noin 3000 käyttöönottotestistä jäljellä on enää vain muutamia kymmeniä, sanoo TVO:n tiedotteessa OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen.

Alun perin Olkiluodon kolmosreaktorin piti valmistua jo vuonna 2009.

Lue lisää:

.
.