1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Yle seurasi: Näin toimii maarajojen ensimmäinen koronatestauspiste – Ruotsista Suomeen saapuvilta voidaan ottaa koronatesti heti rajalla

Maahan Ruotsista tulevia matkustajia voidaan ohjata rajan testauspisteeseen lievien oireiden tai koronaepäilyn perusteella.

Koronatestaus
Tornio-Haaparantaan tuotiin kaksi konttia – Ruotsista Suomeen saapuvilta voidaan ottaa koronatesti heti
Tornio-Haaparantaan tuotiin kaksi konttia – Ruotsista Suomeen saapuvilta voidaan ottaa koronatesti heti

Suomen maarajojen ensimmäinen koronatestauspiste on avattu Torniossa. Rajanylityspaikan viereen tuodussa kontissa on testattu kaupunkilaisia jo muutaman päivän ajan, mutta nyt testauspiste palvelee myös Suomeen tulevia matkustajia.

Tornion pisteen lisäksi vastaavia testaus- ja neuvontapisteitä on pystytetty tai niitä on tulossa Helsinki–Vantaan lentoasemalle, Helsingin satamaan ja Nuijamaan rajanylityspaikalle itärajalle.

Jatkossa Ruotsista Suomeen saapuvat matkustajat ohjataan konttiin rakennettuun testauspisteeseen, mikäli heillä on oireita tai epäily koronavirustartunnasta.

– Tässä vastuu on Rajavartiolaitoksella, rajanylityspaikalta ohjataan näihin kontteihin ne ihmiset, jotka tarvitsevat koronaneuvontaa tai testiä. Arvion tekevät rajavartijat, sanoo Tornion perusturvajohtaja Leena Karjalainen.

Lounais-Suomen merivartioston kapteeniluutnantin Tommy Håkansin mukaan rajavartijat eivät kuitenkaan ota terveysviranomaisten roolia.

– Meidän rooli on täysin opastava. Jos joku haluaa testiin, niin me ohjaamme ihmiset testaus- ja neuvontapisteeseen. Pyrimme myös osoittamaan, että täällä on tällainen mahdollisuus.

Testauspisteiden avaaminen rajanylityspaikoille on osa kansallista strategiaa, jossa koronatestauksen kapasiteettia halutaan merkittävästi nostaa.

Yle seurasi testauspisteen toimintaa suorassa verkkolähetyksessä Yle Areenassa.

Opasteita koronatestaukseen Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa
Kyltit kertovat Tornioon avatusta maarajojen ensimmäisestä koronatestauspisteestä, joka palvelee paitsi rajanylittäjiä myös torniolaisia.Antti Ullakko / Yle

Sata testiä päivässä

Näytteenottopaikalla ehditään ottaa päivässä noin sata näytettä. Testituloksen valmistuminen kestää 1–3 vuorokautta ja karanteenista päättävät henkilön kotikunnan terveysviranomaiset.

Testaaminen on torniolaisten osalta aloitettu jo keskiviikkona. Perusturvajohtaja Leena Karjalaisen mukaan kontissa on otettu jo noin 250 koronavirustestiä.

– Se on paljon. Näytteitähän me pystymme ottamaan erittäin paljon, mutta analysointi on se heikko lenkki, Karjalainen sanoo.

Toiseen rajalle tuotuun konttiin on avattu neuvontapiste, joka tarjoaa yleistä koronaneuvontaa oireettomille matkustajille.

Testauspiste on tällä hetkellä auki arkisin kello 8–15, neuvontaa saa tuntia pitempään. STM on kehottanut pohtimaan, olisiko testikonttien syytä olla auki myös viikonloppuisin. Karjalaisen mukaan siihen kaupunki ei kuitenkaan pysty ilman lisäresurssia.

Lue myös:

Lentokentälle todellakin saadaan koronakoiria rahoituksen varmistuttua – 16 koirasta jo seitsemän tunnistaa koronaviruksen hajusta

THL:n ylilääkäri: Menehtyneiden määrä pysynyt matalana, "ei ole merkkiä siitä, että kevään tilanne olisi toistumassa" – Yle seurasi THL:n ja STM:n tilaisuutta

Jo puolet Suomen koronatapauksista on peräisin ulkomaanmatkoilta – kartta kertoo, mistä tartuntoja on tullut eniten

Tarkennettu 1.9.2020 klo 14 terveyspisteen näytteenoton aukioloaikaa.

Lue seuraavaksi